Ο εγκέφαλός μας δεν… ξεγελιέται με τα τεχνητά γλυκαντικά

Μπορεί να γευόμαστε με την ίδια λαχτάρα ένα light και ένα παχυντικό επιδόρπιο, ωστόσο το μυαλό μας αντιλαμβάνεται αμέσως ποιο από τα δύο περιέχει αληθινή ζάχαρη.

Όλοι γνωρίζουμε πως η άψογη σιλουέτα δεν συμβαδίζει με την αλόγιστη κατανάλωση γλυκών. Κάποιες στιγμές όμως η επιθυμία μας έστω και για ένα κομματάκι σοκολάτας είναι τόσο μεγάλη, ώστε δεν μπορούμε να αντισταθούμε στον πειρασμό. Γι’ αυτό αρκετές φορές επιλέγουμε ένα ολιγοθερμιδικό επιδόρπιο, το οποίο αντί για ζάχαρη έχει τεχνητά γλυκαντικά. Η γεύση του άλλωστε είναι εξίσου ευχάριστη.

Μπορεί έτσι να ικανοποιούμε άμεσα την ανάγκη μας για μια λιχουδιά, δεν συμβαίνει όμως το ίδιο και με τον εγκέφαλό μας, ο οποίος δεν ξεγελιέται εύκολα. Αντίθετα, αντιλαμβάνεται αμέσως εάν το μπισκότο που τρώμε έχει αληθινή ζάχαρη ή όχι. Αν τυχόν δεν έχει, δίνει σήμα ότι έχουμε μείνει ανικανοποίητοι και μας οδηγεί να αδειάσουμε ολόκληρο το κουτί. 

Στο παραπάνω συμπέρασμα κατέληξαν Αμερικανοί ερευνητές από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Γέιλ. Οι ειδικοί διαπίστωσαν ότι η περιοχή του εγκεφάλου που σχετίζεται με το αίσθημα επιβράβευσης ενεργοποιείται μόνο όταν καταναλώνουμε τροφές με κανονική ζάχαρη.
Αυτό συμβαίνει γιατί η ευχαρίστηση που αντλούμε δεν έχει να κάνει με τη γλυκιά γεύση, αλλά με την ενέργεια που προκύπτει από τη διάσπαση της ζάχαρης σε μικρότερα μόρια, τα οποία στη συνέχεια λειτουργούν ως καύσιμα των κυττάρων. Με αυτό τον τρόπο πυροδοτείται επίσης η έκκριση ντοπαμίνης, ορμόνης που σχετίζεται με την ανταμοιβή.

Τι πρέπει να κάνουμε, λοιπόν, και για να διατηρήσουμε τη σιλουέτα μας αλλά και για να νιώσουμε ικανοποίηση; «Διαπιστώσαμε ότι εκείνοι που καταναλώνουν συχνά γλυκά χωρίς πολλές θερμίδες είναι πιο πιθανό να… ξανακυλήσουν και να καταφύγουν στη συνέχεια σε παχυντικές επιλογές. Μια λύση είναι, εκτός από τα τεχνητά γλυκαντικά, να εφοδιάζετε τον οργανισμό σας και με μικρές ποσότητες κανονικής ζάχαρης» συμβουλεύουν οι ειδικοί.

Πηγή

Print Friendly, PDF & Email

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο