Ποια είναι τα οφέλη του αρακά

Ο αρακάς, που είναι όσπριο και όχι λαχανικό, είναι μια πολύ χορταστική και ποιοτική πηγή θρεπτικών συστατικών.

Άλλοι τον λατρεύουν, άλλοι τον μισούν. Πολλοί τον αγαπούν ως σούπα, άλλοι ως σαλάτα. Κάποιοι μπορεί και να τον λιώνουν για να φτιάξουν dip. Ο αρακάς μπορεί να πάρει αρκετές μορφές, αλλά ποτέ δεν χάνει την χαρακτηριστική, γλυκιά του γεύση και την βελούδινή του υφή. Το ξέρατε όμως ότι έχει και αρκετά οφέλη για τον οργανισμό μας;

Μπορεί να βελτιώσει την υγεία του πεπτικού συστήματος

Η κατανάλωση τροφών πλούσιων σε φυτικές ίνες είναι ένας από τους πιο αποτελεσματικούς τρόπους για να βελτιώσετε την υγεία του εντέρου σας. Οι ίνες είναι απαραίτητες για την υγιή πέψη. Ο αρακάς είναι πλούσια πηγή φυτικών ινών. Αποτελούνται από ως και 65% φυτικές ίνες, συμπεριλαμβανομένων 10–15% αδιάλυτων φυτικών ινών και 2–9% διαλυτών ινών. Οι διαλυτές φυτικές ίνες ενθαρρύνουν τα υγιή επίπεδα σακχάρου και λιπιδίων στο αίμα ενώ προάγουν την ανάπτυξη ωφέλιμων βακτηρίων στο έντερο. Οι δίαιτες πλούσιες σε φυτικές ίνες έχει αποδειχθεί ότι προστατεύουν από παθήσεις υγείας που σχετίζονται με το έντερο. Ο αρακάς περιέχει 8,8 γρ. φυτικών ινών ανά μαγειρεμένο φλιτζάνι.

Μπορεί να βοηθήσει στη διατήρηση του ιδανικού βάρους

Ο αρακάς είναι μια εξαιρετική πηγή πρωτεϊνών και φυτικών ινών, που και τα δύο μπορούν να βοηθήσουν στην αίσθηση κορεσμού και στη διαχείριση του βάρους. Η πρωτεΐνη είναι το πιο χορταστικό μακροθρεπτικό συστατικό, καθώς βοηθά στην επιβράδυνση της πέψης. Οι δίαιτες με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη έχει αποδειχθεί ότι είναι αποτελεσματικές για την απώλεια βάρους και την διατήρηση του ιδανικού σωματικού βάρους.

Μπορεί να προστατεύσει την υγεία της καρδιάς

Η διατροφή παίζει σημαντικό ρόλο στη διατήρηση της υγείας της καρδιάς. Η κατανάλωση άφθονων τροφών πλούσιων σε φυτικές ίνες, όπως ο αρακάς, μπορεί να βοηθήσει στη μείωση των παραγόντων κινδύνου για καρδιακές παθήσεις, όπως η υψηλή αρτηριακή πίεση και τα υψηλά επίπεδα λιπιδίων στο αίμα. Μια ανασκόπηση που περιελάμβανε 52 μετα-αναλύσεις στις οποίες συμμετείχαν 47.197 συμμετέχοντες βρήκε ότι η υψηλότερη πρόσληψη φυτικών ινών συσχετίστηκε με σημαντικές μειώσεις στα επίπεδα ολικής και LDL χοληστερόλης και αρτηριακής πίεσης.

Μπορεί να προστατεύσει την υγεία των ματιών

Η κατανάλωση αρακά μπορεί να προστατεύσει από την εκφύλιση της ωχράς κηλίδας, μια πάθηση των ματιών που μπορεί να θολώσει την όραση και προκύπτει από την ηλικία. Είναι η κύρια αιτία απώλειας όρασης στους ηλικιωμένους. Ο αρακάς είναι πλούσιος στις χρωστικές ουσίες λουτεΐνη και ζεαξανθίνη, οι οποίες έχει αποδειχθεί ότι βοηθούν στην προστασία των ματιών μας.

Πηγή

Print Friendly, PDF & Email

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο