Τα 20 καλύτερα Ελληνικά κρασιά του 2023 στο Oinos

Η ομάδα του Oinos, κατά την διάρκεια της φετινής χρονιάς, δοκίμασε περισσότερα από 3.500 κρασιά, απ΄όλη την Ελλάδα, τα οποία βαθμολογήθηκαν με βάση την ποιότητα, την αξία, την τυπικότητα αλλά και την μοναδικότητα τους.

Παρακάτω μπορείτε να δείτε τα 20 κρασιά του Ελληνικού αμπελώνα που διακρίθηκαν από την ομάδα του Oinos την χρονιά που πέρασε.

20. Chardonnay βαρέλι 2017 Κτήμα Μίγας

Περιοχή: Π.Γ.Ε. Τύρναβος

Ποικιλία: Chardonnay

Ζύμωση και ωρίμανση για 7 μήνες σε γαλλικά δρύινα βαρέλια με συχνή ανάδευση των οινολασπών του.

Λαμπερό λεμονί χρώμα στο ποτήρι απ’ όπου αναδύονται αρώματα περγαμόντου, ανανά, νότες φλούδας εσπεριδοειδών και βανίλιας κάθε φορά που στροβιλίζουμε το ποτήρι. ‘Εντονα “βουτυράτο” με μέτριο+ σώμα στο στόμα με όμορφες γεύσεις ώριμων φρούτων και λάιμ να διανθίζονται από νότες γιασεμιού μέχρι την μακρά σε διάρκεια βανιλάτη επίγευση του. Αλκοόλ 13,5%

Τιμή: 18€

Βαθμολογία: 90/100

19. Κυδωνίτσα 2021 Οινοποιητική Μονεμβασιάς Τσιμπίδη

Περιοχή: Π,Γ,Ε, Λακωνία

Ποικιλία: Κυδωνίτσα

Η Κυδωνίτσα μια Ελληνική γηγενής ποικιλία από την Λακωνία, τα τελευταία χρόνια κερδίζει ολοένα και περισσότερο το ενδιαφέρον ιδιαίτερα των νεαρών οινόφιλων.

Ο easy to drink, φρουτώδης χαρακτήρας της ίσως να είναι ένας από τους λόγους προτίμησης της ποικιλίας τόσο σε μονοποικιλιακές εμφιαλώσεις όσο και σε χαρμάνια.

Η οινοποιητική Μονεμβασιάς καλλιεργεί την ποικιλία στους βιολογικούς αμπελώνες της εδώ και 15 χρόνια με πολύ ενθαρρυντικά αποτελέσματα, από τις πρώτες κιόλας εμφιαλώσεις που δοκιμάσαμε την προηγούμενη δεκαετία. Οινοποιείται σε ανοξείδωτη δεξαμενή και ωριμάζει για 5 μήνες με τις οινολάσπες.

Η Κυδωνίτσα 2021 της Οινοποιητική Μονεμβασιάς Τσιμπίδη, γοητεύει την μύτη με μέτριας έντασης αρώματα νεκταρινιού, φλούδας πορτοκαλιού, κυδωνιού και περγαμόντου δίπλα σε αρώματα μελιού, ανθών ακακίας και νότες φασκόμηλου. Στο στόμα διαθέτει κομψότητα, φρεσκάδα φρούτων, ισορροπία και ευχάριστη επίγευση. Ένα απαλό άγγιγμα αλμύρας γίνεται επίσης οριακά αισθητό.

Τιμή: 12,50 €

Βαθμολογία: 90/100

18. Φίλια Γη Λημνιώνα 2017

Περιοχή: Φίλια Καρδίτσα

Ποικιλία: Λημνιώνα

Το Κτήμα Φιλιά Γη βρίσκεται στους πρόποδες των Αγράφων, στο χωριό Φίλια Καρδίτσας. Στην περιοχή που λέγεται Αμπέλια, για προφανείς λόγους, η καλλιέργεια και η ανάδειξη Ελληνικών ποικιλιών όπως της Λιμνιώνας, είναι το στοίχημα του καινοτόμου και ενεργειακά αυτόνομου οινοποιείου.

Το κρασί παλαιώνει για 12 μήνες σε γαλλικά δρύινα (75%) και αμερικάνικα (25%) βαρέλια. Όμορφη, ελκυστική μύτη με έντονα αρώματα άγριας φράουλας, βιολέτας, κερασιού, ώριμου βατόμουρου, δαμάσκηνου, τσαγιού και γλυκών μπαχαρικών. Φρούτα πρωταγωνιστούν και στην καλά δομημένη παλέτα όπου διανθίζονται από πικάντικες νότες βαρελιού.

Βαθμολογία: 91/100

Τιμή: 14,50€

17. Oenotria Land 2019 Costa Lazaridi 

Περιοχή:Καπανδρίτι Αττικής, Π.Γ.Ε. Αττική
Ποικιλία: Syrah 90%, Αgiorgitiko 10%

Ο αμπελώνας της Οινότρια Γη βρίσκεται στις όχθες της λίμνης του Μαραθώνα, όπου καλλιεργούνται βιολογικά 200 στρέμματα φυτεμένα με ερυθρές ποικιλίες.

Ο αμπελώνας, αναπτύσσεται σε πλαγιές που αντικρύζουν τη λίμνη του Μαραθώνα. Έχει, στο μεγαλύτερο μέρος, βόρειο προσανατολισμό, έδαφος κυρίως αργιλώδες, με ψηλή αναλογία ασβεστίου και υψόμετρο μεταξύ 200 και 300 μέτρα. Η λίμνη λειτουργεί ως θερμορυθμιστικός μηχανισμός, και εξασφαλίζει ισορροπημένες κλιματολογικές συνθήκες σχεδόν σε ολόκληρη τη διάρκεια του χρόνου.

Το όνομα εμπνευσμένο από τον Οίνοτρο, γιο Έλληνα βασιλιά – ο οποίος ίδρυσε αποικία στην κάτω Ιταλία όπου και καλλιέργησε την άμπελο και οινοποίησε με εξαιρετικά αποτελέσματα, – αντικατοπτρίζει την πορεία του Κτήματος Κώστα Λαζαρίδη σ’ αυτό το εγχείρημα μακριά από την οικεία Δράμα.

Με την ετικέτα Οινότρια Γη εμφιαλώνονται δύο ερυθροί οίνοι με κοινό παρανομαστή την ποικιλία Αγιωργίτικο και σύμβουλο οινοποίησης τον Michel Rolland.

Στο ποτήρι το Oenotria Land 2019 Syrah, Αγιωργίτικο, εμφανίζεται με οπάκ ρουμπινί χρώμα, προσφέροντας στην μύτη πλήθος ώριμων βατόμουρων, δαμάσκηνου, “μαγειρεμένων” κερασιών, βιολέτας, τοσταρισμένου κέδρου και βανίλιας. Αδιαπραγμάτευτο γεμάτο σώμα με χαρακτηριστική όμως κομψότητα και ηρεμία, παρά τον “όγκο” του, διαθέτει μια συμπαγή ραχοκοκαλιά από ώριμες τανίνες, αναζωογονητική οξύτητα και μακρά “επίγευση ώριμων μαύρων φρούτων. Η 24 μηνη παραμονή του σε δρύινα βαρέλια και το 15% αλκοόλ του δεν περνάνε απαρατήρητα, αλλά βρίσκονται εντέχνως ενσωματωμένα στο νεοκοσμίτικο αυτό Syrah blend.

Τιμή: 45€

Βαθμολογία: 91/100

16. Oenops Λημνιώνα 2021

Περιοχή: Προσοτσάνη Δράμα

Ποικιλία: Λημνιώνα

Simplicity, elegance & authenticity: απλότητα, κομψότητα και αυθεντικότητα είναι το moto του οινοποιού Νίκου Καρατζά, κάτι που βρίσκουμε ανεμπόδιστα στις οινοποιήσεις του. Τα φρούτα προέρχονται από ένα μικρό αμπελοτόπι με κλήματα 25 ετών, στο Μεσενικόλα Καρδίτσας. Αλκοολική ζύμωση, με γηγενείς ζύμες, σε μεγάλα ανοιχτά βαρέλια, ωρίμανση σε αμφορείς, με τις φίνες οινολάσπες του, για 10 μήνες και εμφιάλωση χωρίς φιλτράρισμα. Το αποτέλεσμα: ένα απαλό, βελούδινο κρασί με νότες βύσσινου, φραμπουάζ, βιολέτας και βοτάνων που υποστηρίζονται από ώριμες τανίνες.

Τιμή: 17€

Βαθμολογία: 91/100

15. Παπαγιαννάκος Vientzi Σαββατιανό 2020

Περιοχή: Αττική, Π.Γ.Ε. Μαρκόπουλο

Ποικιλία: Σαββατιανό

Από έναν single vineyard αμπελώνα 65 ετών στο Μαρκόπουλο Αττικής -διαμορφωμένο σε κύπελλο- και έναν οινοποιό που γνωρίζει άριστα τις δυνατότητες του Σαββατιανού, το Vientzi Σαββατιανό, είναι ένα κρασί που αναδεικνύει τις αρετές της ποικιλίας. Διαθέτει εξαιρετικά συμπυκνωμένα αρώματα πυρηνόκαρπων φρούτων, εσπεριδοειδών, αχλαδιού, νότες τροπικών φρούτων και λουλουδιών ενώ δεν περνά απαρατήρητο ένα άγγιγμα ορυκτότητας που υποδηλώνει το ασβεστολιθικό του υπόστρωμα.

Τιμή: 13,40€

Βαθμολογία: 91/100

14. Bio Λήμνος ερυθρός 2022 Σαββόγλου Τσιβόλας

Περιοχή: Π.Ο.Π. Λήμνος

Ποικιλία: Λημνιό

Η αρχαιότερη Ελληνική ποικιλία σε μια bio μονοποικιλιακή εμφιάλωση με αρκετό ενδιαφέρον.

Ελκυστικά αρώματα κόκκινων φρούτων του δάσους, μήλου,  νότες βοτάνων και γλυκών μπαχαρικών έρχονται αυθόρμητα στην μύτη. Η συνέχεια ενδιαφέρουσα και στο στόμα όπου απαλές καλοδουλεμένες τανίνες περιβάλουν ευπρεπώς τον φουτώδη πυρήνα του. Νότες βοτάνων και μπαχαρικών με ένα άγγιγμα ορυκτότητας συμμετέχουν επίσης στην ισορροπημένη εικόνα αυτού του κρασιού. Αλκοόλ 13%. Πολύ καλή σχέση ποιότητας/τιμής.

Τιμή: 7,90€

Βαθμολογία: 91/100

13. Καλλίστη Reserve Μπουτάρη 2020

Περιοχή: Π.Ο.Π. Σαντορίνη

Ποικιλία: Ασύρτικο

Το ιθαγενές Ασύρτικο από αμπέλια 60 ετών, εδώ, σε μια διαφορετική οινοποίηση. Η ζύμωση και η ωρίμανση του κρασιού έγινε σε καινούργια δρύινα βαρέλια για 6 μήνες. Λαμπερό λεμονί χρώμα στο ποτήρι, φέρνει στην μύτη ήπιας έντασης λευκόσαρκα φρούτα, νότες καπνού, ξηρών καρπών και βρεγμένης πέτρας. Στο στόμα η αυστηρή οξύτητα μαζί με την κυρίαρχη ορυκτότητα, δηλώνει ξεκάθαρα την προέλευσή του. Γεμάτο, τραγανό και πικάντικο μας δείχνει μια διαφορετική, ενδιαφέρουσα έκφραση της ποικιλίας.

Τιμή: 27.50€

Βαθμολογία: 91/100

12. Μαντινεία Μποσινάκη 2022

Περιοχή: Στενό, Λιθοβούνια, Αγιωργίτικα, Π.Ο.Π. Μαντίνεια

Ποικιλία: Μοσχοφίλερο

Το οικογενειακό οινοποιείο Μποσινάκη, συνεχίζει με συνέπεια να παρουσιάζει μια κορυφαία έκδοση της προσφιλούς ποικιλίας Μοσχοφίλερο.

Η περιορισμένης έκδοσης Μαντινεία παράγεται από επιλεγμένα αμπελοτόπια των περιοχών Στενού, Αγιωργίτικων και Λιθοβουνίων και υποβάλλεται σε πολύωρη προζυμωτική εκχύλιση που εφοδιάζει το κρασί με αιθέρια αρώματα ροδοπέταλων, λευκών λουλουδιών, φλούδας εσπεριδοειδών, νότες πυρηνόκαρπων φρούτων και ανεπαίσθητο άγγιγμα κρόκου Κοζάνης. Στον ουρανίσκο η τραγανή οξύτητα τονίζει τις γεύσεις φρεσκοκομμένων φρούτων και λουλουδιών, διατηρώντας την φινέτσα που συναντήσαμε στην μύτη.  Μια γοητευτική Μαντινεία που μπορεί να εντυπωσιάσει τώρα αλλά και στην επόμενη διετία με την αναμενόμενη βέβαια διαφοροποίηση του αρχικού χαρακτήρα.

Τιμή: 10€

Βαθμολογία: 91/100

11. Adagio – Day 5 2019 Jima winery

Περιοχή: Καλομοδιά Άρτας , Ποικιλιακός Οίνος

Ποικιλία: Merlot 75%, Cabernet Franc 25%

Προερχόμενο από ένα ιδιαίτερο terroir, το περιορισμένης κυκλοφορίας αυτό κρασί (1.750 φιάλες), ωρίμασε σε δρύινα βαρέλια (40%) καινούργια για περισσότερο από 12 μήνες.

Στο ποτήρι εμφανίζεται με βαθύ ρουμπινί χρώμα, τραβώντας την προσοχή στην μύτη με αρώματα φρεσκοκομμένων μαύρων και μπλέ φρούτων, σοκολάτας, γλυκόριζας και νότες εσπρέσο. Στην παλέτα ο συνδυασμός αισθησιακής υφής, μεταξένιων φρούτων και γραφίτη με την άγρυπνη παρουσία τανινών επισφραγίζουν αυτή την “σύνθεση”. Σχεδόν επιδεικτικό στην επίγευση όπου γίνονται αντιληπτές νότες ορυκτού.

Τιμή: 30€

Βαθμολογία: 91/100

10. Mitravelas Old Vines 2016

Περιοχή: Μαλανδρένι, Π.Ο.Π. Νεμέα

Ποικιλία: Αγιωργίτικο

Το περιορισμένης κυκλοφορίας αυτό κρασί, προέρχεται από ενήλικα κλήματα ηλικίας 45-55 ετών. Το κρασί κυκλοφόρησε σε 1800 αριθμημένες φιάλες.

Εμβολιάζεται με επιλεγμένες ζύμες από τη περιοχή της Νεμέας και παραμένει με τα στέμφυλα σχεδόν 20 ημέρες. Μετά το τέλος της αλκοολικής ζύμωσης ακολουθεί η μηλογαλακτική ζύμωση και η 12μηνη παραμονή του σε δρύινα βαρέλια.

Βαθύ πορφυρό χρώμα, στην μύτη αναδύονται αρώματα μαύρου κερασιού, φραγκοστάφυλου, μύρτιλου, άγριας φράουλας, brambly, νότες φασκόμηλου, καπνού και γλυκών μπαχαρικών. Στον ουρανίσκο γεμάτο, με επιβλητικές τανίνες, συμπυκνωμένο πυρήνα που αποτελείται από σαρκώδη μαύρα φρούτα, γραφίτη και μια ελαφριά κέδρινη ηχώ στην επίγευση. Οι μυώδεις τανίνες, η ψηλή οξύτητα και το γεμάτο σώμα δείχνουν ένα κρασί που θα ωφεληθεί από την παραμονή του στην φιάλη. Αλκοόλ 14,5%.

Τιμή: 43€

Βαθμολογία: 91/100

9. Ασύρτικο Wild Ferment 2019 Gaia Wines

Περιοχή: Πύργος, Π.Ο.Π. Σαντορίνη

Ποικιλία: Ασύρτικο

Σε πορώδες έδαφος το οποίο αποτελείται κυρίως από ελαφρόπετρα, βρίσκονται τα αυτόριζα πρέμνα (70-80 ετών) στην περιοχή του Πύργου της Σαντορίνης. Ένα μείγμα σύγχρονης και παραδοσιακής οινοποίησης εφαρμόζεται μετά τον τρύγο.

Τα ώριμα σταφύλια περνάνε δώδεκα ώρες προζυμωτικής εκχύλισης και μετά οδηγούνται σε μικρές ψυχόμενες ανοξείδωτες δεξαμενές των 1.000lt. και σε καινούργια βαρέλια γαλλικής και αμερικανικής δρυός καθώς και γαλλικής ακακίας των 225lt.

Τα στελέχη των άγριων ζυμών που επικρατούν, δίνουν σε κάθε σοδειά ένα διαφορετικό χαρακτήρα. Αυτό είναι που τροφοδοτεί με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αυτή την Σαντορίνη.

Το Ασύρτικο Wild Ferment 2019, ξεδιπλώνεται στο ποτήρι με αρώματα εσπεριδοειδών, φλούδας λεμονιού, κερήθρας, βασάλτη και αποξηραμένων λουλουδιών. Η υπέροχη φρεσκάδα της μύτης συνεχίζεται και στον ουρανίσκο με την συνδρομή της αυστηρής οξύτητας που κρατά άριστα ισορροπίες στο πληθωρικό, ορυκτώδες αυτό cuvee . Νότες αλατότητας γίνονται επίσης αντιληπτές. Αλκοόλ 13, 5%

Τιμή: 29€

Βαθμολογία: 91/100

8. Lazaridi Costa Amethystos Fume Sauvignon Blanc 2022

Περιοχή: Π.Γ.Ε. Δράμα

Ποικιλία: Sauvignon Blanc

Το κρασί ζυμώνει και παραμένει με τις οινολάσπες του για 6 μήνες σε δρύινα γαλλικά βαρέλια αποκτώντας φίνα αρώματα και εξτρα πολυπλοκότητα αλλά και μια διάθεση για παλαίωση. Αρώματα εξωτικών φρούτων, φραγκοστάφυλου, elderflower, νεκταρινιών & γκρέιπφρουτ, αναμιγνύονται θαυμάσια με εμφανείς νότες καπνού. Ο χαρακτήρας της ποικιλίας, ενισχύεται στον ουρανίσκο από την γοητευτική παρουσία του βαρελιού. Κάποια grassy στοιχεία σωστά τοποθετημένα συνεισφέρουν στη σαφήνεια του ισορροπημένου αυτού κρασιού.

Τιμή: 17€

Βαθμολογία: 91/100

7. Cyrus One 2021 La Tour Melas

Περιοχή: Νεμέα & Αχινός Φθιώτιδας

Ποικιλία: Merlot 60%, Cabernet Franc 25%, Αγιωργίτικο 15%

Δύο εξαιρετικά terroir παντρεύονται για την δημιουργία του Cyrus One. Η αρχαία Νεμέα, στην Πελοπόννησο, με την ποικιλία Αγιωργίτικο και το νεότερο terroir στις πλαγιές του Αχινού της Στερεάς Ελλάδας που συνορεύει με τη θάλασσα όπου οι ποικιλίες Merlot και Cabernet Franc μεγαλουργούν στο ασβεστολιθικό έδαφος. Υπέροχη συνύπαρξη φρούτων και βαρελιού όπου ωρίμασε για αρκετούς μήνες (Cabernet Franc 22 μήνες, Merlot 20 μήνες, Αγιωργίτικο 12 μήνες). Πληθωρικό με ώριμες τανίνες και απολαυστική φρουτώδη επίγευση. Εμφιαλώθηκε χωρίς φιλτράρισμα. Αλκοόλ 14%.

Τιμή: 22€

Βαθμολογία: 91/100

6. ΝΟΗΜΑ Κτήμα Παλυβού 2016 / 2017

Περιοχή: Αρχαία Νεμέα Κορινθίας, Π.Γ.Ε. Πελοπόννησος

Ποικιλία: Αγιωργήτικο 60%, Cabernet Sauvignon 23%, Syrah 17%

Η παραγωγή του κρασιού, ακολουθεί τις αρχές της βιοδυναμικής πρακτικής. Όλα ξεκίνησαν όταν ο Γιώργος Παλυβός, βρέθηκε στη Βουργουνδία για οικογενειακούς λόγους και γνώρισε έναν αμπελουργό, ο οποίος εφάρμοζε βιοδυναμική καλλιέργεια, για την οποία ο Γιώργος Παλυβός ήταν αρχικά πολύ επιφυλακτικός.

Η επιστροφή στην χώρα μας και οι δοκιμές του οινοποιού ακολουθώντας βιοδυναμικές πρακτικές τόσο στην καλλιέργεια όσο και στην οινοποίηση, διέλυσαν τις όποιες αμφιβολίες, θέτοντας τις βάσεις για την παραγωγή κρασιού με γνώμονα τους κύκλους της σελήνης.

Το Cabernet Sauvignon και το Syrah του τρύγου 2016, ωριμάσανε για 12 μήνες σε καινούρια βαρέλια ακακίας 225lt. Στο blend προστέθηκε Αγιωργήτικο της επόμενης σοδειάς (2017) και το χαρμάνι ωρίμασε για 12 επιπλέον μήνες σε καινούρια γαλλικά βαρέλια Allier 225lt.

Το νεοκοσμίτικου χαρακτήρα αυτό κρασί εμφανίζεται στο ποτήρι με αδιαπέραστο ρουμπινί χρώμα προσφέροντας στην μύτη ένα μεθυστικό σύνολο σκούρων φρούτων, γλυκόριζας, καπνού, κέδρου και γλυκών μπαχαρικών. Στον ουρανίσκο, διαθέτει έναν στρογγυλό κεντρικό πυρήνα σκούρων φρούτων που παραχωρεί την θέση του σε ένα σύνθετο mid-palate γεμάτο cassis, γλυκά μπαχαρικά και τοστσρισμένο ξύλο. Βελούδινες τανίνες και αρμονική επίγευση, ολοκληρώνουν την ευχάριστη γνωριμία μ΄αυτό το εντυπωσιακό κρασί. Αλκοόλ 15%.

Τιμή: 72€

Βαθμολογία: 92/100

5. Κτήμα Παυλίδη Thema Ερυθρό 2018

Περιοχή: Κοκκινόγεια Δράμας, Π.Γ.Ε. Δράμα

Ποικιλία: Syrah, Αγιωργίτικο

Η συλλογή των σταφυλιών αυτού του ιδιαίτερου χαρμανιού, γίνεται από τους ιδιόκτητους αμπελώνες του κτήματος στην Περιχώρα και Κοκκινώγεια Δράμας.

Ο τρύγος, όπως συμβαίνει για όλες τις ποικιλίες του κτήματος, γίνεται κατά την διάρκεια της νύχτας, με στόχο τη διατήρηση του αρωματικού και φαινολικού δυναμικού των ποικιλιών. Το κρασί ωριμάζει για 12 μήνες σε δρύινα βαρέλια και 10-12 μήνες στην φιάλη πριν την κυκλοφορία του στην αγορά.

Το βαθύ ρουμπινί χρώμα στο ποτήρι, διαδέχονται στην μύτη αρώματα μαύρων φρούτων, φραγκοστάφυλου, δαμάσκηνου, κασσίς, βιολέτας, κέδρου, δέρματος, νότες βοτάνων και γραφίτη. Στον γενναιόδωρο ουρανίσκο μια επίθεση των πρωταρχικών συμπυκνωμένων φρούτων συναγωνίζεται με την κομψή παρουσία της βελανιδιάς υπό το άγρυπνο βλέμμα των συπμαγών τανινών και της καλοβαλμένης οξύτητας. Η επίμονη επίγευση, μεταφέρει μια μικρογραφία της παλέτας μέχρι την τελευταία σταγόνα. Αλκοόλ 14%.

Τιμή: 14-18€

Βαθμολογία: 92/100

4. Μαλαγουζιά Λατύπες 2022 Κτήμα Άλφα

Περιοχή: Αμύνταιο, Π.Γ.Ε. Φλώρινα

Ποικιλία: Μαλαγουζιά

Ένα από τα πιο εντυπωσιακά λευκά κρασιά που δοκιμάσαμε τα τελευταία χρόνια. Η περιορισμένης κυκλοφορίας αυτή Μαλαγουζιά από το εμβληματικό κτήμα της Φλώρινας, ήρθε να εντυπωσιάσει όχι μόνο τους φαν της ποικιλίας αλλά και όλους τους οινόφιλους που ψάχνουν το καινούργιο και το διαφορετικό. Και η Μαλαγουζιά αυτή είναι πράγματι κάτι καινούργιο, δείχνοντας με τον καλύτερο δυνατό τρόπο ένα διαφορετικό προφίλ της προσφιλούς ποικιλίας.

Τα φρούτα προέρχονται από το single block Λατύπες (1,7ha) το οποίο φυτεύτηκε το 2007. Μετά το optical sorting ακολούθησε skin contact σε αδρανή ατμόσφαιρα και χαμηλή θερμοκρασία και η ζύμωση έγινε με γηγενείς ζύμες σε δρύινα βαρέλια λευκού καψίματος, σε συνδυασμό με Ελληνικό ρόμπολο (λευκόδερμο πεύκο) 7.500 lt. όπου παρέμεινε με τις οινολάσπες του για 9 μήνες. Τα αποτελέσματα καταπληκτικά!

Το νεαρό, γεμάτο φρεσκάδα δελεαστικό μπουκέτο του, πλημμυρίζει την μύτη με αρώματα λουλουδιών, λευκόσαρκων μεσογειακών και νότες εξωτικών φρούτων, yuzu και απαλή βοτανική ποιότητα. Η συνέχεια υπέροχη και στον ουρανίσκο όπου γεύσεις φρούτων, λουλουδιών και ένα σύνθετο μίγμα βοτάνων προσφέρουν πολυπλοκότητα και γοητεία. Ισορροπημένο, με σατινέ υφή και αναζωογονητική οξύτητα που οδηγεί με ασφάλεια στην μακρά απολαυστική επίγευση. Επίσης μια ανεπαίσθητη ορυκτότητα γίνεται αντιληπτή μαζί με στρώματα διακριτικών μπαχαρικών από το βαρέλι.

Τιμή: 18€

Βαθμολογία: 93/100

3. Gramina Vassaltis Vineyards 2021

Περιοχή: Βουρβούλος, Π.Ο.Π. Σαντορίνη

Ποικιλία: Ασύρτικο

Προερχόμενο από single vineyard αμπελοτόπι στον Βουρβούλο Σαντορίνης, το περιορισμένης κυκλοφορίας (1.700 φιάλες) αυτό κρασί του Γιάννη Βαλαμπούς είναι μια από τις πιο πληθωρικές Σαντορίνες που δοκιμάσαμε τα τελευταία χρόνια.

Λαμπερό λεμονί χρώμα, τροφοδοτεί την μύτη με εντυπωσιακά αρώματα φλούδας εσπεριδοειδών, ροζ γκρέιπφρουτ, πετρώδη ορυκτότητα και νότες αποξηραμένων λουλουδιών. Στον ουρανίσκο γεμάτο, με ένα εξαιρετικό ορυκτό υπόστρωμα, συμπαγή υγρό πυρήνα φρεσκοκομμένων ώριμων φρούτων, καθοριστική οξύτητα και μακρά, ξηρά επίγευση το cuvee αυτό αν και διαθέτει καταπληκτική συγκέντρωση και 15% αλκοόλ, είναι εκπληκτικά αρμονικό και απολαυστικό σε κάθε του γουλιά.

Τιμή: 66€

Βαθμολογία: 93/100

2. Alpha One 2017  Κτήμα Άλφα

Περιοχή: Αμύνταιο, Π.Γ.Ε. Φλώρινα

Ποικιλία: Merlot 100%

Ένα success story του εμβληματικού οινοποιείου της Φλώρινας. Ο οινοποιός με την συνδρομή του συμβούλου οινοποίησης Eric Boissenot, διαλέγει κάθε χρόνο από τα καλύτερα βαρέλια κάθε σοδειάς, για να παρουσιάσει την απόλυτη έκφραση και δυναμική της αμπελουργικής ζώνης Αμύνταιου.

Χαμηλή στρεμματική απόδοση που δεν ξεπερνάει τα 23Hl/ha, το Alpha One περνάει “sur lie” για οκτώ μήνες με τακτική ανάδευση και τριάντα έξι (36) μήνες συνολικά (18 + 18), σε ειδικά επιλεγμένα γαλλικά δρύινα βαρέλια Allie – Bertrange. Εμφιαλώνεται χωρίς επεξεργασία και φιλτράρισμα και παραμένει επιπλέον 24 μήνες στην φιάλη πριν την κυκλοφορία του στην αγορά.

Είναι η τρίτη φορά που ένα μονοποικιλιακό Merlot εμφανίζεται στις 16 διαχρονικά εμφιαλώσεις της top-notch αυτής ετικέτας του κτήματος. (2017, 2014, 2008)

Το βαθύ ρουμπινί με μωβ ανταύγειες χρώμα του συνοδεύεται από πανέμορφα αρώματα μύρτιλων, δαμάσκηνων, βιολέτας, λικέρ κεράσι, creme de cassis, γλυκόριζας, κέδρου και τοσταρισμένης δρυός. Αυτό το επιβλητικό, συμπυκνωμένο “Pomerol like” κρασί, διαθέτει άριστη συμμετρία, εκπληκτική ωριμότητα φρούτου και πουδράτες τανίνες που το κάνουν απολαυστικό τώρα αλλά δηλώνουν και δυναμική για εντυπωσιακές επιδόσεις την επόμενη 10ετία. Αρμονικό, μεταξένιο και εξαιρετικά νόστιμο. Αλκοόλ 14,39%.

Τιμή: 78€

Βαθμολογία: 93/100

1. Λούροι Πλατιά 2021 Αρτέμης Καραμολέγκος

Περιοχή: Πύργος, Π.Ο.Π. Σαντορίνη

Ποικιλία: Ασύρτικο

Η αναζήτηση για τα μυστικά και τις δυνατότητες του ασύρτικου σε διαφορετικά μεσοκλίματα, οδήγησε τους ανθρώπους του οινοποιείου του Αρτέμη Καραμολέγκου σε διαφορετικές μικροοινοποιήσεις που σε πολλές περιπτώσεις δίνουν εκπληκτικά αποτελέσματα. Μια από τις περιπτώσεις αυτές είναι το Λούροι Πλατιά 2021.

Υπάρχουν πολλά στοιχεία που κάνουν αυτό το κρασί τόσο σπάνιο. Από ένα single vineyard στην νότια πλευρά του Πύργου που ξεπερνάει σε ηλικία τα 150 έτη, 11 μήνες με τις οινολάσπες σε ανοξείδωτες δεξαμενές και οι μόλις 1900 φιάλες που κυκλοφόρησε από τη σοδειά του 2021 είναι μόνο μερικά από αυτά.

Συμπυκνωμένα φρέσκα εσπεριδοειδή, λευκά άνθη, λευκόσαρκο ροδάκινο, κάρδαμο, ιώδιο, αυτολυτικές νότες και βασάλτης έρχονται αυθόρμητα στην μύτη. Η εξαιρετικά πλούσια υφή στο στόμα διατηρείται από την κοφτερή οξύτητα που οδηγεί με ασφάλεια στην γεμάτο εντάσεις επίγευση. Μια απαλή φαινολική τάση και άγγιγμα κηρήθρας γίνονται μόλις αντιληπτά στον ουρανίσκο. Αλκοόλ 13,5%

Τιμή: 59€

Βαθμολογία: 94/100

Πηγή

Print Friendly, PDF & Email

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο