Είναι το Jack Daniel’s Bourbon; Τι πρέπει να γνωρίζετε για το ουίσκι Tennessee

Αν γνωρίζετε έστω και λίγα για το Jack Daniel’s, γνωρίζετε ότι το Jack Daniel’s φτιάχνει ουίσκι Tennessee – όχι bourbon. Ακόμα και την τελευταία δεκαετία που όλος ο κόσμος έχασε το μυαλό του για το μπέρμπον, η Jack Daniel’s στάθηκε δυνατή και αντιστάθηκε στην παρόρμηση να βάλει ετικέτα μπέρμπον σε οποιαδήποτε από τις φιάλες της μόνο και μόνο για να ικανοποιήσει την αγορά. Αλλά θα σας αποκαλύψω ένα μικρό μυστικό: Επειδή η Jack Daniel’s δεν εμπορεύεται το ουίσκι της ως bourbon, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν είναι.

Τι είναι το μπέρμπον;
Διαφορετικοί τύποι αλκοολούχων ποτών έχουν διαφορετικές απαιτήσεις, σε διαφορετικές χώρες, για να επισημαίνονται με συγκεκριμένο τρόπο.

Το σκωτσέζικο πρέπει να αποστάζεται από βυνοποιημένο κριθάρι στη Σκωτία, ενώ παράλληλα πρέπει να τηρούνται και άλλοι κανόνες.

Τεκίλα; Αυτή μπορεί να παραχθεί νόμιμα μόνο σε πέντε πολιτείες του Μεξικού και το απόσταγμά της πρέπει να περιέχει τουλάχιστον 51% μπλε αγαύη.

Ρούμι; Εκτός του ότι πρέπει να αποστάζεται από κάποιο προϊόν ζαχαροκάλαμου, το ρούμι είναι σε μεγάλο βαθμό ελεύθερο.

Το μπέρμπον, ωστόσο, έχει πολύ αυστηρούς κανόνες που πρέπει να τηρούνται προκειμένου να πωλείται στις ΗΠΑ ως τέτοιο.

Οι κανόνες αυτοί είναι οι εξής:

-Πρέπει να αποστάζεται από πολτό που περιέχει τουλάχιστον 51% καλαμπόκι.

-Πρέπει να ωριμάζει σε καινούργια καμένα δρύινα βαρέλια.

-Πρέπει να εισέρχεται στο βαρέλι με περιεκτικότητα που δεν υπερβαίνει τα 125 proof

-Πρέπει να αποστάζεται σε βαθμό που δεν υπερβαίνει τα 160 proof.

-Πρέπει να εμφιαλώνεται σε θερμοκρασία όχι μικρότερη από 80 proof

-Δεν μπορεί να περιέχει πρόσθετα αρωματικά ή χρώματα (μόνο νερό).

-Πρέπει να παράγεται στις Ηνωμένες Πολιτείες – σε οποιαδήποτε πολιτεία, όχι μόνο στο Kentucky.

Το Jack Daniel’s είναι τεχνικά bourbon

Σύμφωνα με τους παραπάνω κανόνες, το Jack Daniel’s Old No. 7, η ναυαρχίδα της μάρκας, μαζί με όλα τα άλλα ουίσκι της μάρκας που δεν χαρακτηρίζονται ως rye ή American single malt – δηλαδή τα Tennessee Whiskeys – είναι όλα νόμιμα bourbon.

Αυτά τα ουίσκι παρασκευάζονται με ένα mashbill που αποτελείται από 80 τοις εκατό καλαμπόκι, 12 τοις εκατό βυνοποιημένο κριθάρι και 8 τοις εκατό σίκαλη, και ακολουθούν όλες τις άλλες νόμιμες διαδικασίες για να χαρακτηριστούν ως bourbon.

Το ουίσκι Jack Daniel’s ωριμάζει σε νέα καμένα δρύινα βαρέλια, όπως ακριβώς και το bourbon, αν και η μάρκα κάνει ένα επιπλέον βήμα και καβουρδίζει τα βαρέλια της πριν από την απανθράκωση.

Σε μια πρόσφατη γευσιγνωσία στο αποστακτήριο Jack Daniel στο Lynchburg του Tennessee, κατά τη διάρκεια της οποίας ο master distiller Chris Fletcher περιέγραψε αρκετές φιάλες από τη βασική συλλογή – Old No. 7, Jack Daniel’s Bonded, Jack Daniel’s Single Barrel Select και Jack Daniel’s Single Barrel Barrel Proof – ως “μπέρμπον”.

“Αν θέλαμε να το ονομάσουμε bourbon, θα αλλάζαμε απλώς την ετικέτα”, λέει ο Fletcher. “Είναι πολύ απλό, δεν είναι μεγάλη υπόθεση”.

Αν λοιπόν ισχύει αυτό, τότε γιατί η Jack Daniel’s δεν πουλάει το ουίσκι της ως μπέρμπον;

Η διαφορά του ουίσκι Tennessee

Υπάρχει ένας απλός λόγος για τον οποίο το Jack Daniel’s δεν εμπορεύεται το ουίσκι του ως μπέρμπον, και αυτός είναι η διαδικασία ωρίμανσης με κάρβουνο.

Γνωστή και ως “Lincoln County Process”, πρόκειται για ένα επιπλέον βήμα που λαμβάνει η Jack Daniel’s κατά τη διαδικασία παρασκευής του ουίσκι, κατά το οποίο το μη παλαιωμένο ουίσκι φιλτράρεται μέσα από ένα κάδο με ξυλάνθρακα, ο οποίος, σύμφωνα με την εταιρεία, προσδίδει στο Jack Daniel’s επιπλέον απαλότητα και την ξεχωριστή του γεύση.

Η ωρίμανση με κάρβουνο είναι αυτό που χαρακτηρίζει το Jack Daniel’s ως ουίσκι Tennessee, αλλά δεν το αποκλείει από το να είναι bourbon.

“Ο ξυλάνθρακας είναι πραγματικά πιο αποτελεσματικός στις νότες καλαμποκιού”, λέει ο Fletcher. “Όταν πιάνεις ένα ποτήρι No. 7, δεν παίρνεις πολύ καλαμπόκι … Αλλά για ένα προϊόν με 80 τοις εκατό καλαμπόκι, ηλικίας 52 μηνών, θα περίμενε κανείς ότι θα έβγαινε πολύ γλυκό καλαμπόκι. Αυτή είναι η μαγεία του κάρβουνου: Απορροφά πολλά από αυτά τα μαγειρεμένα δημητριακά, το είδος της νότας από νιφάδες καλαμποκιού που είναι πολύ συνηθισμένο στο μπέρμπον – το οποίο είναι απολύτως εντάξει, δεν είναι κάτι κακό ή λάθος ή μια παράξενη νότα – απλά δεν είναι αυτό που θέλουμε σε αυτό το προϊόν, και γι’ αυτό στέλνουμε το ουίσκι μας μέσω του κάρβουνου”.

Η ωρίμανση με κάρβουνο συνδέεται με την παρασκευή ουίσκι στο Τενεσί εδώ και “εκατοντάδες χρόνια”, λέει ο Fletcher, και η Jack Daniel’s είναι υπερήφανη για αυτή την κληρονομιά και πιστεύει ότι είναι σημαντικό να συνεχίσει να την τιμά με τις λέξεις “Tennessee whiskey” στην ετικέτα της αντί για “bourbon”. Βοηθάει στο να ξεχωρίζει το Jack Daniel’s στην αγορά και υποδεικνύει στον πελάτη ότι παίρνει κάτι λίγο διαφορετικό από το συνηθισμένο μπέρμπον.

“Ο ξυλάνθρακας δεν προσθέτει, αφαιρεί”, λέει ο Fletcher. “Η ωρίμανση με κάρβουνο δεν μας εμποδίζει να χαρακτηρίσουμε το bourbon, μας επιτρέπει να χαρακτηρίσουμε το Tennessee whiskey”.

Print Friendly, PDF & Email

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο