Εστιατόριο βραβευμένο με αστέρι Michelin κλείνει επειδή είναι πολύ ακριβό

Μετά από 26 χρόνια λειτουργίας, ένα βραβευμένο με αστέρι Michelin εστιατόριο στο Μπέλφαστ της Βόρειας Ιρλανδίας κλείνει λόγω του ότι το κόστος έγινε πολύ ακριβό – τόσο για τους πελάτες όσο και για τους υπεύθυνους του εστιατορίου.

Το Deanes EIPIC, η ναυαρχίδα του fine dining εστιατορίου μιας αυτοκρατορίας που ξεκίνησε ο Βορειοϊρλανδός σεφ Michael Deane τη δεκαετία του 1990, κέρδισε το πρώτο του αστέρι Michelin μέσα σε ένα χρόνο από την έναρξη λειτουργίας του ως Deanes το 1997.

Ωστόσο, αυτό το μήνα η εταιρεία ανακοίνωσε ότι η Deanes EIPIC θα κλείσει μέχρι το τέλος του 2023 λόγω της αυξημένης ευαισθησίας των πελατών στις τιμές και των επιπτώσεων του Covid, του Brexit και της κρίσης του κόστους ζωής. Σχεδιάζεται μια επανεκκίνηση με νέα εστίαση στην “αξία για τα χρήματα”.

Ο επικεφαλής σεφ Alex Greene, φιναλίστ της βρετανικής τηλεοπτικής εκπομπής “Great British Menu”, δηλώνει στο CNN Travel ότι βλέπει την κίνηση ως σύμπτωμα μιας αυξανόμενης τάσης στη βιομηχανία της φιλοξενίας.

“Το κόστος έχει ξεφύγει από κάθε έλεγχο”

“Το EIPIC στο σύνολό του δεν ήταν ένα εστιατόριο που πέθαινε”, λέει, αλλά “οι άνθρωποι έχουν μια προσδοκία όταν περνούν τις πόρτες. Το κόστος για την ικανοποίηση αυτής της προσδοκίας έχει διπλασιαστεί μετά το λουκέτο, το κόστος έχει ξεφύγει από κάθε έλεγχο. Και δεν μπορούμε να διπλασιάσουμε την τιμή”.

Τα μενού γευσιγνωσίας στο EIPIC κοστίζουν 100 λίρες το κομμάτι (περίπου 123 δολάρια), άρα δύσκολα βρίσκονται στο ακραίο άκρο της κλίμακας τιμών, αλλά, ως μικρή πόλη, το Μπέλφαστ δεν έχει τη ροή των πλούσιων θαμώνων που συναντάμε σε πόλεις όπως το Λονδίνο ή το Παρίσι.

Το EIPIC ακολουθεί το κλασσικό μοντέλο του fine-dining με το οποίο έχουν κερδίσει πολλά αστέρια Michelin σε όλη την Ευρώπη και όχι μόνο. Ωστόσο, λέει ο Greene, “το πιο πολυτελές άκρο της εστίασης, τα λευκά λινά τραπεζομάντιλα και το σέρβις και τα λοιπά, φαίνεται ότι έχει αρχίσει να ξεπερνιέται”.

Τα σύγχρονα εστιατόρια διαμετρήματος Michelin είναι “πιο απογυμνωμένα”, προσθέτει. Ενώ το πάθος, η αφοσίωση και η ποιότητα του φαγητού εξακολουθούν να υπάρχουν, “δεν έχεις το λευκό λινό τραπεζομάντιλο, δεν έχεις το ίδιο επίπεδο εξυπηρέτησης” και είναι πιο “οικονομικό να παραδίδεις στον πελάτη”. Αν και υπάρχει ακόμη αγορά για την παραδοσιακή υψηλή γαστρονομία, αυτή συρρικνώνεται.

Και οι πιέσεις που αισθάνεται η βρετανική βιομηχανία αφορούν επίσης την έλλειψη εργατικού δυναμικού. “Το θέμα είναι να βρεθεί το σωστό προσωπικό, με το σωστό επίπεδο αφοσίωσης, γνώσεων, τα πάντα”, λέει ο Greene. “Είναι πολύ δύσκολο να το βρεις και πολύ ακριβό να το αποκτήσεις”.

Άλλα λουκέτα με αστέρια Michelin

Η γενική διευθύντρια του Greene and Deanes EIPIC Bronagh McCormick μετακομίζει από την πόλη για να ξεκινήσει ένα νέο εστιατόριο και επιχείρηση το 2024 στην ύπαιθρο Mourne νότια του Μπέλφαστ. Ενώ κάποτε ήταν δύσκολο να βρει κανείς ποιοτικό φαγητό και ποτό στην αγροτική Βόρεια Ιρλανδία, εδώ, όπως και σε άλλα μέρη της υπαίθρου του Ηνωμένου Βασιλείου, υπήρξε μια έκρηξη μετά το Κόβιντ.

“Πάρτε ως παράδειγμα το Μπέλφαστ”, λέει ο Greene. “Φέτος υπήρξαν περισσότερες αυξήσεις των τιμών, υπάρχει αύξηση στις ασφαλίσεις ακινήτων, αύξηση των πάντων μέσα στην πόλη”. Η περιοχή Mourne, διάσημη για τα βουνά και τη θάλασσά της, ανακηρύχθηκε πρόσφατα Παγκόσμιο Γεωπάρκο της UNESCO και του χρόνου το παραθαλάσσιο θέρετρο του Νιούκαστλ θα φιλοξενήσει το τουρνουά γκολφ Irish Open. Όπως λέει ο Greene, “οι άνθρωποι είναι πρόθυμοι να ταξιδέψουν από την πόλη ή οπουδήποτε αλλού για καλό φαγητό και καλή διαμονή. Και το κόστος για να το κάνουν αυτό στην ύπαιθρο είναι σημαντικά χαμηλότερο από ό,τι στην πόλη”.

Το Deanes EIPIC είναι το τελευταίο σε μια σειρά κλεισίματος εστιατορίων υψηλού προφίλ.

Τον Ιανουάριο, ένα από τα πιο διάσημα εστιατόρια στον κόσμο, το Noma της Κοπεγχάγης, ανακοίνωσε ότι κλείνει, με τον ιδιοκτήτη René Redzepi να δηλώνει στους New York Times ότι το επιχειρηματικό μοντέλο της υψηλής γαστρονομίας ήταν “μη βιώσιμο”.

Και τον Αύγουστο, ο Άγγλο-Γάλλος διάσημος σεφ Michel Roux Jr. ανακοίνωσε ότι θα κλείσει το βραβευμένο με δύο αστέρια Michelin εστιατόριο Le Gavroche του Λονδίνου τον ερχόμενο Ιανουάριο για να “βρει χρόνο για μια καλύτερη ισορροπία μεταξύ εργασίας και ζωής”.

Οι βραβευμένοι με αστέρι Michelin σεφ Alex Greene και Michael Deane του Deanes Group στη Βόρεια Ιρλανδία.

Print Friendly, PDF & Email

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο