Η ιστορία του προφιτερόλ

Αν  θέλετε να μάθετε την ιστορία του προφιτερόλ, διαβάστε παρακάτω για να γνωρίζετε…

Αν και το προφιτερόλ έχει συνδεθεί με τη Γαλλία, η ζύμη του είναι δημιουργία ενός Ιταλού ζαχαροπλάστη ονόματι Panterelli. Ο ζαχαροπλάστης αυτός ανήκε στη συνοδεία της Αικατερίνης των Μεδίκων, η οποία γύρω στο 1530 φτάνει στη Γαλλική αυλή, προορισμένη για σύζυγος του Ερρίκου του Βαλουά.

 

Η Αικατερίνη, μαζί με την προίκα της, έφερε στην Γαλλία και τους δικούς της σεφ από την Φλωρεντία, που εισήγαγαν στη Γαλλική κουζίνα πολλές σπεσιαλιτέ της χώρας τους, βάζοντας συγχρόνως τις βάσεις για τη Γαλλική ζαχαροπλαστική, μαζί φυσικά και με τους Γάλλους συναδέλφους τους.

 

 

Ο Panterelli, λοιπόν, μετά από επτά έτη στο μαγειρείο της Γαλλικής Αυλής, κατασκεύασε τη «ζύμη εν θερμώ», την pâté a Panterelli, η οποία χρησιμοποιήθηκε για πλήθος μαγειρικών κατασκευασμάτων. Με το πέρασμα των χρόνων, η pâté a Panterelli μετονομάστηκε σε pâté a Popelini.

 

Τα Popelini ήτανε μία μορφή κέικ πολύ δημοφιλής κατά τον  Μεσαίωνα. Κατά τα μέσα του 18ο αιώνα, ο Chef de Patisserie Avice τελειοποίησε τη ζύμη και δημιούργησε τη μορφή των σου που γνωρίζουμε σήμερα, οπότε η ζύμη μετονομάστηκε σε pâte à choux λόγω του χαρακτηριστικού σχήματος που παίρνει το σουδάκι και μοιάζει με λαχανάκι (chou στη γαλλική). Αργότερα, ο Γάλλος σεφ Marie – Antoine Carême είχε την ιδέα να γεμίσει τα choux με σαντιγί και κρέμα πατισερί. Έτσι προέκυψε το προφιτερόλ στην σύγχρονη μορφή του.

Όσον αφορά στην ιστορία της λέξης profiterole, τη συναντάμε στην αγγλική γλώσσα και καταρχάς σήμαινε ένα είδος μικρής ανταμοιβής (profit), οπότε και προσφερόταν ένα μικρό γλυκό ως επιβράβευση.

Print Friendly, PDF & Email

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο