Λίγα ιστορικά για την “Pavlova”

Η παβλόβα είναι ένα γνωστό επιδόρπιο που προέρχεται από την Αυστραλία ή τη Νέα Ζηλανδία, και συγκεκριμένα τα δύο αυτά κράτη έχουν ζήλια για την αρχή της. Πρόκειται για μια αφράτη μαρέγκα με κρεμώδη γέμιση και φρέσκα φρούτα, που συνήθως σερβίρεται σε γλυκά καταστήματα και εστιατόρια.

Η ακριβής προέλευση της παβλόβα παραμένει αμφιλεγόμενη, με την Αυστραλία και τη Νέα Ζηλανδία να διεκδικούν την τιμητική της δημιουργού. Οι πιθανές ιστορίες γύρω από τη δημιουργία της παβλόβα συνδέονται με την ρωσίδα μπαλαρίνα Anna Pavlova, η οποία επισκέφθηκε την Αυστραλία και τη Νέα Ζηλανδία τη δεκαετία του 1920.

Υπάρχει μια θεωρία που λέει ότι η παβλόβα εμπνεύστηκε από το κοστούμι της Anna Pavlova, καθώς η γλυκιά μαρέγκα αντιπροσωπεύει το πανέμορφο φούστανι της, ενώ η αφράτη εσωτερική της υφή αντιπροσωπεύει την ελαφρότητα του χορού της. Ωστόσο, αυτή η θεωρία δεν έχει αποδειχθεί ιστορικά.

Όσον αφορά τη συνταγή της παβλόβα, αποτελείται κυρίως από ασπράδια αυγών, ζάχαρη, αλάτι, κρέμα ταρταρ και κορν φλάουρ, τα οποία ανακατεύονται και ψήνονται μέχρι να γίνουν αφράτα και τραγανά. Συνήθως παρουσιάζεται σε σχήμα κύκλου ή πλακέ, με μια κοιλότητα στο κέντρο για να φιλοξενεί τη γέμιση. Η γέμιση συνήθως αποτελείται από κρέμα αλλά μπορεί επίσης να περιλαμβάνει παγωτό, φρούτα και σάλτσες.

Η παβλόβα έχει γίνει ένα πολύ αγαπητό επιδόρπιο σε πολλές χώρες και συχνά σερβίρεται κατά τη διάρκεια εορταστικών περιόδων ή ειδικών περιστάσεων. Αν και η ακριβής προέλευση της παβλόβα παραμένει αμφιλεγόμενη, η γεύση της και η αφράτη υφή την έχουν καταστήσει ένα δημοφιλές γλυκό παγκοσμίως.

Ορισμένες πιθανές εκδοχές για την προέλευση της παβλόβα περιλαμβάνουν τα εξής:

  1. Αυστραλία: Σύμφωνα με αυτήν τη θεωρία, η παβλόβα δημιουργήθηκε στην Αυστραλία κατά τη διάρκεια της περιοδείας της Anna Pavlova το 1926. Οι Αυστραλοί ισχυρίζονται ότι η παβλόβα πρωτοεμφανίστηκε σε ένα ξενοδοχείο στο Πέρθ και έγινε δημοφιλής ως εθνικό επιδόρπιο.
  2. Νέα Ζηλανδία: Η Νέα Ζηλανδία ισχυρίζεται ότι η παβλόβα δημιουργήθηκε από έναν ήδη υπάρχοντα νέοζηλανδέζο ζαχαροπλάστη που επηρεάστηκε από την περιοδεία της Anna Pavlova. Σύμφωνα με αυτήν την εκδοχή, η παβλόβα ήταν μια δημιουργία του Bert Sachse, ο οποίος την παρουσίασε για πρώτη φορά σε ένα ξενοδοχείο στο Ουελλίνγκτον το 1926.

Παρά τις διαφορές στις ιστορίες περί δημιουργίας, η παβλόβα παραμένει ένα αγαπημένο επιδόρπιο και στις δύο χώρες. Είναι δημοφιλής σε διάφορες εκδοχές και παραλλαγές, με διάφορα φρούτα, κρέμες, ανάλογα με τις προτιμήσεις του κάθε μέρους.

Print Friendly, PDF & Email

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο