Λίγα λόγια για τα εσπεριδοειδή

Η οικογένεια των εσπεριδοειδών περιλαμβάνει φρούτα εξαιρετικά δημοφιλή και αγαπημένα σε παγκόσμιο επίπεδο.

Χωρίς να χρειάζονται ιδιαίτερες συστάσεις η λίστα περιλαμβάνει το πορτοκάλι, το λεμόνι, το μανταρίνι, το λάιμ ή μοσχολέμονο, το κουμ κουάτ, το κίτρο, το περγαμόντο, τη φράπα, το γκρέιπ φρουτ κ.ά. Ευδοκιμούν σε όλα σχεδόν τα κλίματα.

Η οικογένεια των εσπεριδοειδών έχει διευρυνθεί σημαντικά τις τελευταίες δεκαετίες, καθώς η αυξανόμενη ζήτηση γλυκύτερων και γευστικότερων φρούτων οδήγησε, μέσω διασταυρώσεων, στην δημιουργία πολλών υβριδίων.

Οι ποικιλίες που συναντούμε σήμερα διαφέρουν αρκετά σε σχήμα, χρώμα, μέγεθος και γεύση, με κάθε νέα ποικιλία να προσφέρει ποιοτικότερο χυμό, γλυκύτερη σάρκα και τα πλέον αρωματικά αιθέρια έλαια.

Τα εσπεριδοειδή, εκτός από νόστιμα, είναι και εξαιρετικά για τον οργανισμό. Πλούσια σε βιταμίνες, και είναι γνωστά και για άλλες ευεργετικές τους δράσεις, όπως για παράδειγμα το γκρέιπ φρουτ, που ενδείκνυται για δίαιτες και είναι πλούσιο σε ασβέστιο, φώσφορο και ποτάσιο, ο χυμός λεμονιού που είναι καταπραϋντικός, αντισηπτικός, ενώ επίσης χρησιμοποιήται και ως συντηρητικό για πολλές τροφές.

 

Κάθε ένα από τα εσπεριδοειδή έχει τη δική του ξεχωριστή και μακραίωνη ιστορία. Τα πορτοκάλια καλλιεργούνται στην Κίνα εδώ και τέσσερις χιλιετίες, ενώ εικάζεται πως ήταν γνωστά και στους αρχαίους Έλληνες ως τα «χρυσά μήλα των Εσπερίδων» απ’όπου η οικογένεια των φρούτων αυτών πήρε το όνομά της.

Τα πρώτα γλυκά πορτοκάλια ήρθαν στην Ευρώπη από τον Vasco da Gama, μετά το ταξίδι του στο Ακρωτήρι της Καλής Ελπίδας 1498. Τα λεμόνια ταξίδευσαν από την Ινδία στην Ασσυρία και από εκεί οι στρατιώτες του Μεγάλου Αλεξάνδρου τα έφεραν στην Ελλάδα, ενώ στη δυτική Ευρώπη μεταφέρθηκαν και διαδόθηκαν την εποχή των Σταυροφοριών. Με τέτοια ταξίδια διαδόθηκαν σε όλο τον πλανήτη!

 

Οι χρήσεις τους στη γαστρονομία είναι πολλές και ποικίλες και καλύπτουν μια ευρύτατη γκάμα συνταγών, τόσο στη μαγειρική όσο και στη ζαχαροπλαστική.Πάπια ή χοιρινό με πορτοκάλι, γλυκόξινες σάλτσες με βάση τα εσπεριδοειδή, συνοδευτικές πολλών πιάτων και τόσους άλλους συνδυασμούς. Στη ζαχαροπλαστική εξέχουσα θέση κατέχουν τα γλυκά του κουταλιού, ενώ χρησιμοποιούνται ακόμη σε κέικ, μους, παγωτά, γρανίτες, βουτήματα.

  • Αν τα μανταρίνια έχουν μαλακή και φουσκωμένη φλούδα σημαίνει ότι είναι κακής ποιότητας.
  • Το βάρος, το χρώμα και η λάμψη είναι κριτήριο ποιότητας για τα λεμόνια.
  • Το πορτοκάλι πρέπει να είναι παχύ, σφιχτό και βαρύ.
  • Τα εσπεριδοειδή δεν ωριμάζουν μετά τη συγκομιδή τους, αν κοπούν σταματά αυτόματα η ανάπτυξή τους και δεν γίνονται πλέον πιο γλυκά αλλά ούτε βελτιώνεται η γεύση τους. Διατηρούνται στο ψυγείο, ενώ τον χυμό και το ξύσμα τους μπορείτε να διατηρείσετε στην κατάψυξη.
  • Οι μαρινάδες με βάση τον χυμό λεμονιού είναι ιδανικές για ψάρια και θαλασσινά, αλλά και για κρεατικά.
  • Για κοτόπουλο, πάπια ή χοιρινό προσθέστε στη μαρινάδα σας χυμό πορτοκαλιού ή μανταρινιού, τζίντζερ, soy sauce και μπαχαρικά της αρεσκείας σας.
  • Η καραμελωμένη φλούδα πορτοκαλιού, μανταρινιού ή γκρέιπ φρουτ μπορεί να βυθιστεί σε λιωμένη σοκολάτα και να σερβιριστεί ως επιδόρπιο.
Print Friendly, PDF & Email

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο