Λεμόνι, χρήσιμες πληροφορίες

Το κίτρινο λεμόνι είναι το πιο κοινότυπο, το πιο κοινό και πιο διαδεδομένο από όλα τα λεμόνια.

Επίσης, συχνά αναφέρεται ως “λεμόνι” μόνο, χωρίς τη διευκρίνιση το χρώματος. Το λεμόνι προέρχεται από την Κίνα, αλλά δεν ξέρουμε πού ακριβώς, δεν έχουν βρεθεί μέχρι τώρα αρχαιολογικά στοιχεία. Η πορεία του είναι ακόμα περισσότερο μυστηριώδης. Ασφαλώς, έχει εισαχθεί στη Μεσόγειο από τους Άραβες. Από την αραβο-περσική λέξη Limun βγήκε και η λεμονάδα. Ο όρος «Λεμόνι» εμφανίστηκε στο δέκατο τέταρτο αιώνα, από τη λατινική λέξη των εσπεριδοειδών.

Αγορά

Ένα λεμόνι πρέπει να είναι εντελώς κλειστό και μην υπάρχει ορατή μούχλα. Στα περισσότερα το δέρμα είναι λεπτό και η σάρκα τους είναι χυμώδης. Η πλειοψηφία των παραγωγών αντιμετωπίζει την μούχλα με διφαινυλαιθέρες ή θειαβενδαζόλη. Αυτή η «θεραπεία» είναι υποχρεωτική αναγραφόμενη στην ετικέτα. Υπάρχουν και βιολογικά λεμόνια αλλά διατηρούνται λιγότερο. Ο χυμός των λεμονιών κυκλοφορεί συμπυκνωμένος, εμφιαλωμένος ή κατεψυγμένος. Υπάρχουν, επίσης, σκόνη λεμονιού, κατεψυγμένες φέτες λεμονιού, ζαχαρωμένα και αλατισμένα λεμόνια ή σε κονσέρβα με ζάχαρη.

Χρήση

Ο χυμός λεμονιού χρησιμοποιείται σε πολλά γλυκά και αλμυρά παρασκευάσματα.

Κέικ, παγωτά, γρανίτες, κρέμες, cookies, παντεσπάνια και πολλές άλλες παρασκευές στη ζαχαροπλαστική.

Στην μαγειρική το βρίσκουμε σε σάλτσες, στα κρέατα και τα ψάρια, τα θαλασσινά και τις σαλάτες.

Σε σάλτσες, συχνά αντικαθιστά το ξύδι. Είναι σημαντικό για την πρόληψη της οξείδωσης ορισμένων προϊόντων (μήλα, αχλάδια, αγκινάρες, αβοκάντο, μανιτάρια) κατά τη διάρκεια της προετοιμασίας τους.

Το ξύσμα λεμονιού, που λαμβάνεται από το φλοιό του, είναι πλούσιο σε αιθέρια έλαια. Καλύτερα να χρησιμοποιήσετε την φλοιό των βιολογικών λεμόνιων, διαφορετικά θα πρέπει να πλένονται σχολαστικά. Το λεμόνι είναι βασικό συστατικό στις κουζίνες της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής. Χρησιμοποιείται σε πίτες, μετατρέπεται σε σορμπέ. Το χαρακτηριστικό λεμόνι ως «χέρι του Βούδα» μπορεί να ενσωματωθεί σε σαλάτες αφού το ξεφλουδίσουμε.

Διατήρηση

Τα λεμόνια μπορούν να αποθηκευτούν σε δροσερό μέρος ή στο ψυγείο στους 4 ° C. Αυτό απαιτείται για τα μη επεξεργασμένα λεμόνια. Καλύτερα να μην διατηρούνται σε πιο ζεστό περιβάλλον για την πρόληψη της μούχλας.

Θρεπτική αξία

Από όλα τα λεμόνια, το κίτρινο, που είναι το πλουσιότερο στην περίφημη βιταμίνη C που είναι απαραίτητη για τη ζωή. Ακόμα όμως κι αν πίνετε καθημερινά ένα φρεσκοστυμμένο ποτήρι χυμό λεμονιού και πάλι δεν επαρκεί για να καλύψει τις ανάγκες αυτής της βιταμίνης η οποίες είναι πολύ υψηλες. Σε όλη την ιστορία, πολλές φαρμακευτικές ιδιότητες έχουν αποδοθεί στο λεμόνι, αλλά δεν είναι όλες αποδεδειγμένες επιστημονικά και πολλές από αυτές τις ιδιότητες είναι βασισμένες σε παλιές ιστορίες, συμπεριλαμβανομένων της αποτοξίνωσης και του αδυνατίσματος.

Ποικιλίες

Καλλιεργούνται σε όλη τη Μεσόγειο, τη Νότια Αμερική, τις Ηνωμένες Πολιτείες (ειδικά στην Καλιφόρνια και τη Φλόριντα). Μέσα από τις εισαγωγές είναι διαθέσιμα όλες τις μέρες του χρόνου.

Κύριες ποικιλίες:

Εύρηκα(Eureka): η πιο διαδεδομένη καλλιέργεια στον κόσμο, που προέρχεται από την Καλιφόρνια. Στρογγυλό, με λεπτό δέρμα, πολύ όξινο, με μερικούς σπόρους. Όλο το χρόνο.

Fino (ou mesero, blanco, primofiori):οβάλ με μία μικρή ουρά, λεπτό δέρμα και πολύ χυμώδη πολτό. Οκτώβριο-Ιανουάριο.

Limoni invernale: στρογγυλό, με λεπτό δέρμα, χυμώδη σάρκα και μερικούς σπόρους. Δεκέμβριο έως τα μέσα Μαΐου.

Lisbon: Μοιάζει με τα Eureka, με σκληρότερο και πιο αρωματικό φλοιό, στρογγυλό ή ωοειδές, με μικρή ουρά, πολύ χυμώδη σάρκα, με μερικούς σπόρους, πολύ όξινο. Από τον Οκτώβριο μέχρι τον Φεβρουάριο.

Verdelli: Λιγότερο χυμώδες, αρωματικό και βγαίνουν στο εμπόριο πριν αποπρασινιστεί εντελώς. Από τα μέσα Μαΐου μέχρι τον Σεπτέμβριο.

Verna: στρογγυλό, αν και κίτρινο, χωρίς κουκούτσια. Από τον Φεβρουάριο έως τον Ιούλιο.

Λεμόνι Μεντόν: Καλλιεργείται από τον δέκατο πέμπτο αιώνα στη Μεντόν, στα νότια της Γαλλίας, και είναι μία από τρεις πιο παλιές ποικιλίες, περισσότερο ή λιγότερο χυμώδες, αλλά πολύ αρωματικό. Με Προστατευόμενη Γεωγραφική Ένδειξη. Όλο το χρόνο.

Λεμόνι Meyer: το δέρμα του και η σάρκα του είναι κίτρινο και πορτοκαλί, γιατί αυτή προέρχεται από τη διασταύρωση του πορτοκαλιού ή του μανταρινιού με το λεμόνι. Αρχικά εισήχθει από την Κίνα, και πήρε το όνομά του από τον Frank Meyer που το ανακάλυψε το 1928. Πολύ ζουμερό, έχει έντονο άρωμα και έναν γλυκό χυμό. Όλο το χρόνο.

Λεμόνι χαβιάρι: μακρύ και αρκετά λεπτό, έχει ένα σκούρο πράσινο δέρμα και η σάρκα του περιέχει πολλές τραγανές μπάλες που εκρήγνυνται στο στόμα. Η γεύση του είναι ελαφρώς όξινη. Σπανίζει, και αναπτύσσεται στα αυστραλιανά δάση.

Χέρι του Βούδα: αυτή η ποικιλία του λεμονιού είναι αξιοσημείωτη για το σχήμα της: ο καρπός χωρίζεται σε διάφορα τμήματα που θυμίζουν τα δάχτυλα, εξ ου και το όνομά του. Το δέρμα της είναι πολύ παχύ με αρωματική σάρκα που είναι συμπαγής και ζουμερή.

Yuzu: Προήλθε από τη διασταύρωση ενός μανταρινιού με λεμόνι, είναι εγγενές στην Κίνα και καλλιεργείται στην Ιαπωνία. Η φλούδα του λεμονιού είναι ακανόνιστη αλλά είναι εύκολο να καθαριστεί και ιδιαίτερα αρωματική. Η σάρκα του είναι παχιά. Όλο το χρόνο.

Print Friendly, PDF & Email

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο