Μάθε τα πάντα για τον Ξηρό Πάγο

Ήρθε η ώρα να μάθεις τα πάντα για το ξηρό πάγο

Θα μιλήσουμε για ξηρό πάγο! Για να στο δώσω ψυχρά και γρήγορα ο ξηρός πάγος δεν είναι τίποτε άλλο παρά στερεό διοξείδιο του άνθρακα, ουσιαστικά ένα “παγάκι” φτιαγμένο από αυτό το αέριο. Για να παρασκευαστεί ο ξηρός πάγος συνήθως συμπιέζουν το διοξείδιο του άνθρακα σε φιάλες μέχρι αυτό να υγροποιηθεί και στην συνέχεια να στερεοποιηθεί.

Ο πάγος που προκύπτει έχει πολύ ενδιαφέρουσες ιδιότητες: καταρχάς η θερμοκρασία του είναι πολύ χαμηλότερη απο αυτή του κανονικού πάγου (0 βαθμούςκελσίου), αγγίζει τους -78.5 βαθμούς κελσίου, θερμοκρασία ικανή να προκαλέσει βαρβάτο ψυχρό έγκαυμα αν τον κρατάς στο χέρι σου χωρίς προστασία για πολύ ώρα. Το πιο ενδιαφέρον όμως δεν είναι τούτο, είναι το γιατί τον ονομάζουν ξηρό.

Ο “ξηρός” πάγος δεν λιώνει, αλλά εξαχνώνεται! Αν δεν πολυμιλάς τα Γαλλικά (εξαχνώνεται” ), να στο δώσω με απλό παράδειγμα: αν αφήσεις έξω ένα κανονικό παγάκι, αυτό θα μετατραπεί σε μια όμορφη λιμνούλα νερό, αν αφήσεις έξω ξηρό πάγο αυτό θα μετατραπεί σιγά-σιγά σε αέριο χωρίς να γίνει πρώτα υγρό. Καταπληκτικό;  ‘Ντάξ’, μην σκίσεις και τις ζαρτίερες σου απο το τρελό excitement ακόμα, σταντέ έχεις ερωτήσεις όπως “γιατί να ενδιαφερθείς για ένα πολύ ψυχρό παγάκι το οποίο γίνεται αέρας” και “πού μπορώ να βρώ να βρώ αυτήν την αποκοσμίλα για να παίξω μαζί της”.

Ξηρός πάγος και νερό : Ομίχλη!

Να τα πάρουμε λίγο ανάποδα: ξηρό πάγο μπορείς να βρείς είτε απο το τοπικό παράρτημα της Air Liquide (google λέμε) όπου τον δίνουν με τα κιλά σε σχετικά χαμηλές τιμές ή μπορείς να… “φτιάξεις” μόνος σου αν έχεις έναν πυροσβεστήρα διοξειδίου του άνθρακα (όχι ξηρής σκόνης!!!). Για να την δείς DIY, πάρε μια μαξιλαροθήκη, κράτα την γύρω απο την έξοδο του πυροσβεστήρα με προσοχή και… δώσε του να καταλάβει, άδειασέ τον κάνοντας yodeling καθώς τα πιτσιρίκια της γειτονιάς σε δείχνουν και γελάνε! Όταν τελειώσεις εσύ και ο πυροσβεστήρας, μέσα στην μαξιλαροθήκη θα έχει συσσωρευτεί αρκετός ξηρός πάγος σε μορφή “χιονιού”, enjoy! Παραμένει όμως το ερώτημα, τι μπορείς να κάνεις με τούτο…

Πάμε να δούμε μερικές εφαρμογές

1. Ψύξη

Doh! Αν περίμενες εμένα να σου το πώ ή αν σου κάνει εντύπωση, τότε σίγουρα χρήζεις φαρμακευτικής αγωγής! Προφανέστατα ο ξηρός πάγος (θερμοκρασία -78.5 βαθμούς κελσίου) είναι ιδανικός για ψύξη. Μπορείς να κρυώσεις με αυτόν οτιδήποτε θες πολύ γρήγορα, χωρίς να γεμίσεις τον τόπο με νερά καθώς λιώνει. Ένα ωραίο κολπάκι εδώ είναι η συμπληρωματική χρήση ξηρού πάγου μαζί με κανονικό πάγο σε εκείνα τα ψυγειάκια απο φελιζόλ. Ο ξηρός πάγος θα κάνει τον κανονικό πάγο να κρατήσει γύρω στις 10 φορές περισσότερο,  παρέχοντάς σου ψύξη για 4 με 5 μέρες! Έτσι, ποτέ ξανα δεν θα παραπονεθείς πως το καλοκαιράκι αναγκάζεσαι να σταματήσεις το “χόμπυ” σου διότι χαλάνε τα τεμαχισμένα μέλη των θυμάτων σου προτού καν προλάβεις να τα πας πίσω στην βρωμερή φωλιά σου. Ξηρός πάγος ανα χείρας -άουτς-, rapist glassespedophile beard, και όλοι μέσα στο βανάκι για… road trip! Χίλιοι καλοί χωράνε αν έχεις αλυσοπρίονο και ξηρό πάγο!

2. Να φουσκώσεις μπαλόνια

Έχει πεθάνει το πλεμόνι σου επειδή το έχεις τσακίσει στους μπάφους και τα τσιγάρα; Έχεις άσθμα και κάθε φορά που φουσκώνεις μπαλόνια για πάρτυ, ακούγεσαι σαν τον Darth Vader για το υπόλοιπο της βδομάδας; Είσαι κοπελιά και μπερδεμένη απο τον όρο Blowjob ρουφάς αντί να φυσάς με αποτέλεσμα το μπαλόνι να μην φουσκώνει ποτέ; Κανένα πρόβλημα! 2-3 κομματάκια ξηρού πάγου μέσα στο μπαλόνι, δέσε το κόμπο και… δες το να φουσκώνει μόνο του ως δια μαγείας. Εννοείται -για εσένα που κοιμόσουν στα μαθήματα θετικών επιστημών στο σχολείο- πως ο ξηρός πάγος όταν εξαχνώνεται καταλαμβάνει ελαφρώς μεγαλύτερο όγκο απο ότι όταν είναι σε μορφή πάγου: γύρω στις 800 φορές μεγαλύτερο όγκο! Βonus: Αν  παραγεμίσεις το μπαλόνι  θα φουσκώσει σε σημείο σκασμού, σπάζοντας τα τύμπανα του πιτσιρικά που σε κοροίδευε όταν έφτιαχνες ξηρό πάγο, και μπορείς για extra bonus να ξαναρχίσεις το yodeling και αυτή την φορά να ΜΗΝ ΓΕΛΑΕΙ ΚΑΘΟΛΟΥ το μπασταρδάκι!

3. Βόμβα ξηρού πάγου

Έλα, μην κάνεις τον έκπληκτο, το ήξερες διαβάζοντας τα παραπάνω πως θα φτάναμε και σε αυτή την γλυκά διεστραμμένη εφαρμογή! Αν ο ξηρός πάγος μπορεί να κάνει ένα μπαλόνι να σκάσει με εκκωφαντική δύναμη φαντάσου τι θα γινόταν αν τον έβαζες σε ένα πλαστικό μπουκάλι του νερού με  λίγο νερό για να επιταχύνει την διαδικασία και το έκλεινες με το καπάκι του! Μεγάλη πίεση, μεγάλο μπουμ, σπασμένα τύμπανα, κανένα βγαλμένο μάτι και το σχήμα απο το καπάκι του μπουκαλιού αποτυπωμένο στο μέτωπόσου! Αν υπήρξες μεγάλος βλάκας και χρησιμοποίησες γυάλινο μπουκάλι, θα σε βρίζει ο ιατροδικαστής που τον ανάγκασες να περάσει όλο το γαμημένο απόγευμα του βγάζοντας από το θλιβερό κουφάρι σου χιλιάδες θραύσματα γυαλιού, ενώ κάλλιστα θα μπορούσε να είναι ρέκλας σπιτάκι του αγκαλιά με τον φίλο του τον Γιάννη Περπατητή. Σε ορισμένες πολιτείες της Αμερικής η κατασκευή βόμβας ξηρού πάγου θεωρείται τρομοκρατική ενέργεια. Προσωπικά την θεωρώ επιταχυντή της εξέλιξης του ανθρώπινου είδους, μην μας μείνουν αμανάτι και τα Βραβεία Δαρβίνου!

4. Ειδικά effects

Αναρωτήθηκες ποτέ πως κάνουν εκείνο το εφέ σε ταινίες με “τρελούς επιστήμονες” ή “μάγγισες” όπου τα φίλτρα τους και οι εφευρέσεις τους ξεχειλίζουν με εκείνο τον βαρύ καπνό; Αναρωτήθηκες επίσης πώς σε ταινίες θρίλερ κάνουν εκείνη την ομίχλη που έρπει στο πάτωμα; Yup, σωστός κύριε Einstein το κάνουν με ξηρό πάγο! Το διοξείδιο του άνθρακα είναι βαρύτερο του αέρα οπότε πάει και κάθεται κάτω. Για να ζήσεις και εσύ μια φορά στην ζωή σου “Αυθεντικές Στιγμές που Κάθε Τρελός Επιστήμονας Πρέπει Να Έχει Ζήσει Μέχρι Τα Τριάντα Του”, δανείσου μια άσπρη ρόμπα -έστω και μπουρνούζι-, ανακάτεψε παλαβά το μαλλί σου με τζέλ και ρίξε κομμάτια ξηρού πάγου μέσα σε ένα ποτήρι ζεστό νερό γελώντας παρανοικά! Αν ξεφύγεις απο τις καπάτσες, τότε σου μένει το υπόλοιπο της λίστας αυθεντικών στιγμών όπως συρραφή μελών απο πεθαμένους για δημιουργία pet monster, απόπειρα κατάκτησης του κόσμου τουλάχιστον μια φορά  και βασανισμό των εχθρών σου με αχρείαστα αργούς, περίπλοκους και high tech τρόπους!

Η Κλασσική χύτρα της μάγισσας!

5. Διόρθωση βαθουλώματος σε λαμαρίνα/αμάξι

Ω ναί, καλά άκουσες, τέρμα η βεντούζα του Γκουσγκούνη-φανοποιού, δεν θα χρειαστεί να ξαναρουφήξεις το τρομπόνι! Για μικρά βαθουλώματα στο πανάκριβό σου αμάξι μπορείς να βάλεις απο την μέσα πλευρά ένα μικρό κομμάτι ξηρού πάγου και να το πιέσεις για κάμποση ώρα (με γάντια έ! Ξύπνα!): η χαμηλή θερμοκρασία θα κάνει το μέταλλο να συσταλεί και να επιστρέψει στην αρχική του θέση. Bingo, θα το παίζεις μετά μάγκας σε γκομενάκια και φίλους — ο λόγος εξάλλου που έχεις ακριβό αμάξι, συν εκείνης της…ανατομικής έλλειψής σου. Προειδοποίηση: ΟΧΙ ο ξηρός πάγος ΔΕΝ πρόκειται να μεγαλώσει το πέος σου, δεν χάνεις όμως και τίποτα να το δοκιμάσεις — go on boy!

6. Κουτάλι που ουρλιάζει

Εξαίσιο κολπάκι για πάρτυ που θα ενθουσιάσει μπόμπιρες, την γιαγιά με alzheimer, την τύπισσα με το κατάξανθο μαλί που το οξυζενέ έχει φτάσει εγκεφαλικό φλοιό και γενικά ατομάκια που υπολείπονται λίγο στο νιονιό τους. Η εκτέλεση του κόλπου είναι πολύ απλή: παίρνεις ένα κουτάλι μεγάλο, το ζεσταίνεις λίγο με τα δάχτυλά σου και ακουμπάς την κάτω του πλευρά πάνω σε ξηρό πάγο πιέζοντας δυνατά. Το κουτάλι θα αρχίζει να ουρλιάζει αρκετά υψίσυχνα κάνοντας τους γύρω σου α) να ανησυχούν με τί φάσεις την βρίσκεις, β) να ξύνουν τα κεφάλια τους με απορία (είπαμε, δεν σκαμπάζουν!). Αυτό που συμβαίνει είναι πολύ απλό: όταν ακουμπάς το θερμό κουτάλι πάνω στον ξηρό πάγο δίνει απότομα την θερμότητά του στον ξηρό πάγο ο οποίος εξαχνώνεται. Το αέριο που δημιουργείται προσπαθεί να διαφύγει και επειδή εσύ κρατάς το κουτάλι με πίεση πάνω του τρίζει βγάζοντας αυτόν τον υψίσυχνο ήχο: σκέψου το πάνω-κάτω σαν ζορισμένη κλανιά -για να σου φέρω ένα παράδειγμα πιο οικείο-, δουλεύει ακριβώς με τον ίδιο τρόπο. Extra Bonus: Μπορείς να σκοράρεις double points αν μετά απο το πείραμα δώσεις το κουτάλι σου σε έναν απο τους μπομπιράκους που κοιτάνε και του πείς να το γλύψει. Γλώσσα + παγωμένο μέταλλο for the win!

Martini Dry (Ice) : Ξηρός πάγος σε κοκτείλ; Λέμε ναι!

7. Branding

Με τον ίδιο τρόπο που η υψηλή θερμοκρασία μπορεί προκαλέσει έγκαυμα και να χρησιμοποιηθεί για δημιουργία σχεδίων πάνω στο δέρμα, το ίδιο μπορεί να γίνει και με την χαμηλή θερμοκρασία. Είναι εξάλλου και ο λόγος που έχουν… μαλλιάσει τα δάχτυλά μου να βαράω το πληκτρολόγιο λέγοντάς σου πως αυτό το καταραμένο πράμα καλό είναι να το πιάνεις με γάντια! Σε αυτή την περίπτωση ο ξηρός πάγος χρησιμοποιείται για να παγώσει το αντικείμενο με το οποίο θα κάνει κάποιος το branding, αν και συνήθως χρησιμοποιούν υγρό άζωτο που είναι ακόμα πιο ψυχρό!

8. Ποτά και σαμπανιζέ φρούτα με ανθρακικό

Ξαναερχόμαστε πίσω και επισκεπτόμαστε τα λημέρια της Μοριακής Γαστρονομίας! Μπορείς -πάλι για λόγους εντυπωσιασμού– να χρησιμοποιήσεις τον ξηρό πάγο στην κουζίνα σου και σε πάρτυ για να πετύχεις πολύ ενδιαφέροντα αποτελέσματα. Φαντάσου ένα κοκτείλ ελαφρώς ανθρακούχο, αρκετά παγωμένο που βγάζει μπουρμπουλήθρες και πυκνή ομίχλη που ξεχύνεται απο τα χείλη του ποτηριού, wowιλίκι τρελό έ; Δεν χρειάζεται να το φανταστείς, έρχεσαι δεύτερος και καταιδρωμένος, στο είχε φέρει η Pateras Prods τo 2009 στο PPParty που είχε κάνει στα Γρασίδια Φιλοσοφικής! Το κολπάκι είναι πολύ απλό: παρασκευάζεις κανονικά το κοκτείλ σου (με ή χωρίς roofies) και μαζί με τον κανονικό πάγο προσθέτεις και ένα κομματάκι ξηρό πάγο! Extra Tip: αν το ποτό είναι ζεστό έχεις καλύτερα αποτελέσματα απο άποψη “ομίχλης”, μη μασάς μία, θα κρυώσει κατευθείαν!  Αν ψάχνεις κάτι πιο “προχώ” που λέει και η γιαγιά σου, φαντάσου φρουτάκια τα οποία μόλις τα δαγκώνεις να γαργαλάνε δροσιστικά την πρόστυχη γλωσσίτσα σου απο το ανθρακικό που έχουν μέσα και να αφρίζουν μέσα στο στόμα σου τους θελκτικούς χυμούς τους! Εντάξει, το κάνω να ακούγεται σαν ημι-πορνονουβέλα τύπου Άρλεκιν, αλλά είναι κάτι που μπορείς να το κάνεις αρκετά εύκολα στην κουζίνα σου και τούτο! Η τεχνική είναι απλή: παίρνεις τα φρούτα της επιλογής σου, τα κόβεις κομμάτια και τα βάζεις μαζί με ένα κομμάτι ξηρού πάγου σε ένα πλαστικό δοχείο το οποίο κλείνεις και τοποθετείς στο ψυγείο! Το αφήνεις να κάτσει ένα βράδυ και voila! Καρμπονιζέ φρουτάκιαExtra Tips: Χρησιμοποίησε κάποιο πλαστικό δοχείο με πώμα που μπορεί να ανοίξει απο την πίεση αν αυτή γίνει υπερβολική αλλιώς κινδυνεύεις να βάλεις μια βόμβα στο ψυγείο σου. Καλού-κακού τύλιξέ το με μια πετσέτα για να αποφύγεις ζημιά σε περίπτωση που δεν το κάνεις σωστά -το συνηθίζεις τούτο- και σκάσει. Επίσης για καλύτερα αποτελέσματα τα φρουτάκια πρέπει να καταναλωθούν μέσα σε 15 λεπτά απο τότε που θα ανοίξεις το κουτί αλλιώς χάνουν το ανθρακικό τους!

Σαμπανιζέ φρουτάκια τίνγκα στο ανθρακικό!

9. Cooling επεξεργαστών

Είσαι απο εκείνους τους 1337 τυπάδες που τα χέρια σου καλύπτονται απο γούνα, νομίζεις πως η Κλειτορίδα είναι αρχαία βασίλισσα της Αιγύπτου και όπως άλλοι μετράνε τα πουλιά τους εσύ συγκρίνεις με άλλους θερμοκρασία και ταχύτητα του επεξεργαστή του PC σου; Μά τους Θεούς του Overclocking! Τότε σίγουρα ξέρεις τον ξηρό πάγο άπαξ και κάθεσαι όσες ώρες άλλος θα καθόταν στο Youporn φτιάχνοντας υδρόψυκτα συστήματα, heatsinks και τα ρέστα! Όλοι του συναφιού σου γνωρίζετε πως κανένα overclocking πάρτυ δεν είναι πλήρες προτού κάποιος σκάσει μούρη με ξηρό πάγο ή υγρό άζωτο! Προφανώς δεν χρειάζεται να σου πω παραπάνω, ξέρεις αρκετούτσικα για τον ξηρό πάγο και από που να τον προμηθευτείς! Όταν ξεκολλήσεις λίγο απο το PC σου (λέμε τώρα, π.χ. βρείς γκόμενα ρε αδερφέ ή παραλύσει το δεξί σου χέρι) τσέκαρε λίγο και τις πιο πάνω χρήσεις του ξηρού πάγου!

Print Friendly, PDF & Email

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο