Μερικά χρήσιμα tips για τα ψάρια

Τα ψάρια ανήκουν στα τρόφιμα που έχουν, όπως γνωρίζουμε, πολλές  θρεπτικές ιδιότητες! Περιέχουν πολύτιμα θρεπτικά συστατικά τα οποία δεν πρέπει να λείπουν από τη διατροφή μας. Στη διατροφική πυραμίδα, τα ψάρια τοποθετούνται στην ίδια ομάδα με το κρέας.

Οι πρωτεΐνες του ψαριού, περιέχουν όλα τα απαραίτητα αμινοξέα και αφομοιώνονται εύκολα από τον οργανισμό μας, συνεισφέροντας στην ανάπτυξη και στην κυτταρική ανανέωση.

 Περιέχουν αμινοξέα που δεν μπορεί να σχηματίσει μόνος του ο οργανισμός.

 Αυτά τα αμινοξέα είναι σε αναλογίες όμοιες με αυτές που χρειάζεται το σώμα.

 Τα ψάρια αποτελούν πολύ καλή πηγή των πολύ-ακόρεστων ω-3 λιπαρών που είναι ευεργετικά για την υγεία.

 Στις παγκόσμιες συστάσεις για Υγιεινή Διατροφή και για σωστή διατροφή για γερή καρδία, συστήνεται η κατανάλωση ψαριών και θαλασσινών τουλάχιστον 2-3 φορές την εβδομάδα.

Θα σας δώσω μερικά tips για να ξέρετε και να μάθετε καλύτερα τα ψάρια.

Φρέσκα ψάρια

Τα ψάρια είναι φρέσκα, αν τα μάτια τους είναι γυαλιστερά και διαυγή. Επίσης όταν τα λέπια του είναι γυαλιστερά και στέρεα κολλημένα στο δέρμα του, ενώ τα βράγχια του ροζ ή κόκκινα.

 Για να καθαρίσουμε πιο εύκολα το ψάρι, το βάζουμε για μισή ώρα στην κατάψυξη. Τα λέπια, οι βρόγχοι και τα εντόσθια καθαρίζονται πιο εύκολα όταν ψάρι είναι παγωμένο.

 Όταν βράζουμε ψάρι για σούπα, βάζουμε μερικά φύλλα δάφνης στην κατσαρόλα. Το άρωμά τους σκεπάζει την μυρωδιά του ψαριού.

 Όταν ψήνουμε ψάρι στον φούρνο, μπορούμε να στρώσουμε στον πάτο του ταψιού φέτες από κρεμμύδια, ψιλοκομμένο μαϊντανό ή σέλινο και από πάνω να τοποθετήσουμε τα ψάρια. Με τον τρόπο αυτό τα ψάρια θα γίνουν πιο νόστιμα, αλλά και δεν θα κολλήσουν στο ταψί.

Κατεψυγμένα ψάρια

Αν τα κατεψυγμένα ψάρια τα αφήσουμε να ξεπαγώσουν μέσα σε γάλα, θα χάσουν την χαρακτηριστική μυρωδιά του κατεψυγμένου και θα ξαναβρούν την γεύση του φρέσκου.

 Η σάρκα του κατεψυγμένου ψαριού θα γίνει πιο τρυφερή, αν τα αφήσουμε να ξεπαγώσουν μέσα σ’ ένα μείγμα από νερό και χυμό λεμονιού ή ξυδιού ή κρασιού.

 Για να φύγει η έντονη μυρωδιά του κατεψυγμένου ψαριού, όταν το βράζουμε, ρίχνουμε μερικές σταγόνες ξύδι.

 Για να φύγει η έντονη μυρωδιά του ψαριού από τα χέρια μας τα τρίβουμε με αλάτι, ξίδι.

 Για να ξεμυρίσει το τηγάνι που τηγανίσαμε τα ψάρια, το πασπαλίζουμε με αρκετό αλάτι, προσθέτουμε καυτό νερό και το αφήνουμε για μισή ώρα, προτού το πλύνουμε κανονικά.

Print Friendly, PDF & Email

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο