Πως γίνεται το γάλα σε σκόνη

Το γάλα σε σκόνη παράγεται από το κανονικό γάλα με διαδικασίες που αφαιρούν το νερό από το γάλα και αφήνουν πίσω μια σκόνη.

Οι βασικές βήματα για την παραγωγή γάλακτος σε σκόνη περιλαμβάνουν τα εξής:

  1. Συλλογή του γάλακτος: Το γάλα συλλέγεται από τις αγελάδες, αιγοπρόβατα, γίδες ή άλλα ζώα παραγωγής γάλακτος. Το γάλα πρέπει να είναι καθαρό και να πληροί τα πρότυπα υγιεινής.
  2. Θέρμανση: Το γάλα θερμαίνεται σε υψηλή θερμοκρασία για σύντομο χρονικό διάστημα για να απολυμανθεί και να εξαλειφθούν πιθανά βακτήρια. Αυτή η διαδικασία, γνωστή ως παστερίωση, βοηθάει στην αύξηση της διάρκειας ζωής του γάλακτος σε σκόνη.
  3. Εξάτμιση: Το θερμασμένο γάλα περνά από έναν εξατμιστή, όπου το νερό απομακρύνεται. Αυτή η διαδικασία γίνεται με μειωμένη πίεση για να διατηρηθούν οι θρεπτικές του ιδιότητες.
  4. Ψύξη: Η συμπύκνωση του γάλακτος που προέκυψε από τον εξατμιστή ψύχεται για να επιτευχθεί η σκληρότητα και η αφαίρεση του υπολειπόμενου υγρού.
  5. Αφαίρεση υγρού: Η ψυχρή συμπύκνωση του γάλακτος περνά από μια συσκευή αφαίρεσης υγρού, γνωστή ως σπρέι δροσερής κρούσης, όπου το γάλα σε σκόνη δημιουργείται με την αφαίρεση του υγρού. Η σκόνη συλλέγεται και συσκευάζεται σε κατάλληλα δοχεία.

Αυτή η διαδικασία παραγωγής γάλακτος σε σκόνη επιτρέπει τη μακροχρόνια αποθήκευση και την ευκολία στη μεταφορά, ενώ παράλληλα διατηρεί τις θρεπτικές ιδιότητες του γάλακτος.

Print Friendly, PDF & Email

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο