Πώς καταλαβαίνουμε αν είναι καλό και φρέσκο το ελαιόλαδο

Το καλό, φρέσκο παρθένο ελαιόλαδο είναι ένα από τα πιο σημαντικά στοιχεία της διατροφής και είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικές ουσίες.

Ωστόσο δεν είναι όλα τα ελαιόλαδα που πωλούνται της ίδιας ποιότητας και φρέσκα. Υπάρχει βέβαια τρόπος να καταλάβετε την ποιότητα του λαδιού και το παρθένο ελαιόλαδο που ξεχωρίζει ποιοτικά.

Αν θέλετε να το δοκιμάσετε στο σπίτι βάλτε λίγη ποσότητα ελαιόλαδου σε ένα γυάλινο ποτήρι λευκού κρασιού για να αιχμαλωτιστούν τα αρώματά του. Στη συνέχεια, κρατήστε με τη χούφτα το ποτήρι για περιπου 20 δευτερόλεπτα, προκειμένου να ζεσταθεί λίγο το λάδι και να απελευθερώσει τα αρώματά του. Ένα καλό και φρέσκο ελαιόλαδο παραπέμπει σε φρέσκια ελιά και σε αρώματα χορταριών και φύλλων. Αν το λάδι δεν είναι καλής ποιότητας έχει βαριά μυρωδιά και όχι ευχάριστη.
Επιπλέον εάν το ελαιόλαδο είναι «θαμπό» και έχει πικρή ή μεταλλική γεύση, τότε δεν είναι έξτρα παρθένο ή απλώς έχει παλιώσει. Χαρακτηριστικό του είναι επίσης το πρασινωπό χρώμα λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς του σε χλωροφύλλη ενώ τα υπόλοιπα έχουν περισσότερο χρυσαφένιο χρώμα.
Print Friendly, PDF & Email

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο