Τροφές που δεν περίμενες ότι σου χαλούν τον ύπνο

Δείτε μερικές τροφές που καλό είναι να τις αποφεύγουμε τρεις ώρες πριν τον ύπνο, καθώς μπορούν να μας τον διαταράξουν.

Καθόλου ασυνήθιστο σενάριο: Ήπιατε περισσότερο νερό από όσο έπρεπε το βράδυ και βρεθήκατε να ξυπνάτε (με αρκετά νεύρα) μέσα στη μέση της νύχτας επειδή καλεί η φύση. Το νερό μπορεί να είναι η πηγή της ζωής, αλλά αν πιούμε πολύ πριν τον ύπνο, είναι από τους πιο σίγουρους τρόπους να μην έχουμε τις οκτώ απαραίτητες ώρες μας. Αυτές είναι μερικές ακόμα τροφές που μπορεί να μας χαλάσουν τον ύπνο και δεν το γνωρίζαμε.

Πίτσα

Αν αισθάνεστε σωματικά άβολα αφού τρώτε επεξεργασμένο πρόχειρο φαγητό, σίγουρα δεν θα βοηθήσει αυτό με τον ύπνο σας. Η πίτσα είναι διπλός κίνδυνος, επειδή είναι υψηλή σε κορεσμένα λιπαρά και αλάτι. Τα φαγητά με υψηλότερη περιεκτικότητα σε κορεσμένα λιπαρά θα πρέπει να αποφεύγονται τη νύχτα – για παράδειγμα, το βούτυρο, το παγωτό και τηγανητές τροφές. Μια μόνο φέτα πίτσα με τυρί έχει σχεδόν 5 γραμμάρια κορεσμένου λίπους.

Smoothies εμπορίου

Γνωρίζουμε ήδη ότι η υπερβολική ζάχαρη συνδέεται με πολλά προβλήματα υγείας. Μπορεί επίσης να κάνει τον ύπνο πιο δύσκολο. Τα smoothies μπορεί να φαίνονται σαν υγιεινό σνακ, αλλά μόνο όταν τα φτιάχνουμε μόνοι μας, με υλικά που ξέρουμε. Έρευνα που εξέτασε τα ροφήματα που διατίθενται στο εμπόριο για παιδιά στο Ηνωμένο Βασίλειο διαπίστωσε ότι τα συσκευασμένα προϊόντα smoothie είχαν κατά μέσο όρο ακόμη περισσότερη ζάχαρη ανά μερίδα από τον μέσο χυμό. Αν θέλετε κάτι γλυκό το βράδυ, μια μπανάνα είναι ιδανική, καθώς περιέχει κάλιο και μαγνήσιο, που είναι δύο συστατικά που ευνοούν τον καλό ύπνο.

Τυρί

Κάποια τυριά περιέχουν τρυπτοφάνη και μπορεί να βοηθήσουν στον ύπνο, αλλά τα δυνατά ή παλαιωμένα τυριά όπως το τσένταρ, η γραβιέρα και η παρμεζάνα περιέχουν υψηλές ποσότητες του αμινοξέος τυραμίνη, που αυξάνει τον καρδιακό ρυθμό.

Ντομάτες

Η ντομάτα, παρά τα πολλά οφέλη της για την υγεία, μπορεί να είναι κακή για τον ύπνο σας αν την καταναλώσετε πολύ κοντά στην ώρα που σκοπεύατε να πέσετε στο κρεβάτι. Τα όξινα τρόφιμα μπορούν να ερεθίσουν το βλεννογόνο του στομάχου και να αυξήσουν τα επίπεδα του όξινου pH στο σώμα, προκαλώντας δυσπεψία και παλινδρόμηση οξέος, τα οποία μπορούν να επηρεάσουν τον ύπνο.

Πικάντικα τρόφιμα

Τα πικάντικα τρόφιμα μπορούν επίσης να προκαλέσουν παλινδρόμηση οξέος. Η παλινδρόμηση είναι πιο πιθανό να συμβεί κατά τη διάρκεια του ύπνου όταν είμαστε ξαπλωμένο. Αν φάγατε κάτι πικάντικο για δείπνο, περιμένετε τρεις ώρες πριν πάτε για ύπνο για να αποφύγετε την πιθανή παλινδρόμηση. Μια μελέτη διαπίστωσε ότι τα τρόφιμα που περιέχουν καψαϊκίνη, μια ένωση υπεύθυνη για τη θερμότητα των μπαχαρικών όπως το τσίλι, μπορεί να επηρεάσουν τον ύπνο αυξάνοντας τη θερμοκρασία του σώματος.

Πηγή

Print Friendly, PDF & Email

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο