Η γλυκιά περιπέτεια των Macarons

Τα macarons είναι ένα είδος γαλλικού αρτοσκευάσματος, που αποτελείται από δύο “αμυγδαλένια” μπισκότα που ενώνονται με μια γέμιση ανάμεσά τους, συνήθως κρέμα ή μαρμελάδα. Παρόλο που σήμερα τα macarons θεωρούνται ενδιαφέροντα γαστρονομικά εδέσματα, η ακριβής ιστορία τους δεν είναι πλήρως γνωστή και υπάρχουν διάφορες θεωρίες σχετικά με την προέλευσή τους.

Μια από τις πιο διαδεδομένες θεωρίες λέει πως τα macarons εισήχθησαν στη Γαλλία από την Ιταλία κατά τη διάρκεια του 16ου αιώνα.

Ακόμα και σήμερα, υπάρχουν παρόμοια γλυκά στην Ιταλική κουλτούρα, όπως τα “amaretti”, τα οποία είναι μικρά γλυκά με βάση τους αμύγδαλα. Με τον χρόνο, η συνταγή των macarons βελτιώθηκε και εξελίχθηκε με την προσθήκη νέων υλικών και γεύσεων.

Τα macarons έγιναν πιο δημοφιλής στη Γαλλία κατά τη διάρκεια της Βασιλείας της Catherine de’ Medici στον 16ο αιώνα.

Η Catherine de’ Medici φέρεται να είχε φέρει μαζί της στη Γαλλία τη συνταγή για τα “maccheroni” από την Ιταλία, τα οποία έπειτα προσαρμόστηκαν και μετατράπηκαν στα διάσημα γαλλικά macarons.

Η παραγωγή macarons εξαπλώθηκε σε διάφορες περιοχές της Γαλλίας κατά τη διάρκεια του χρόνου. Το 1792, δημιουργήθηκε η πρώτη γνωστή συνταγή για τα macarons από την συνταγματική βασίλισσα της Γαλλίας, Marie Antoinette. Ωστόσο, η πραγματική διάδοση και δημοφιλία των macarons σημειώθηκε πολύ αργότερα.

Η εταιρεία Ladurée, που ιδρύθηκε το 1862, αποτέλεσε σημαντικό παράγοντα για την εξάπλωση και την αναγνώριση των macarons.

Η Ladurée προσέφερε μεγάλη ποικιλία γεύσεων και εξαίρετης ποιότητας macarons, κερδίζοντας τις εντυπώσεις πολλών ανθρώπων.

Από τότε, τα macarons έχουν γίνει ένα από τα διασημότερα και πιο αγαπημένα εδέσματα της Γαλλίας και αποτελούν αντικείμενο πόθου για πολλούς λάτρεις της γαστρονομίας σε όλο τον κόσμο.

Συστατικά

Τα παραδοσιακά macarons κατασκευάζονται από αμυγδαλόψιχα, ζάχαρη και ασπράδια αυγών. Τα υλικά αναμειγνύονται και διπλώνονται με μεθοδικό τρόπο προκειμένου να δημιουργηθεί ένα ομοιόμορφο μείγμα. Στη συνέχεια, τα macarons ψήνονται στον φούρνο και γεμίζονται με κρέμα, μαρμελάδα ή άλλα απολαυστικά γεμίσματα.

Διάφορες γεύσεις

Τα macarons προσφέρονται σε πολλές διαφορετικές γεύσεις, κάτι που κάνει αυτό το γλυκό ιδιαίτερα ελκυστικό για όλους.

Ιστορική αναγνώριση

Το 2005, η UNESCO αναγνώρισε την πόλη Ναντ στην Γαλλία ως την “πόλη των macarons.” Η πόλη αυτή έχει μια ιστορία σχετικά με την παραγωγή και την πώληση macarons που χρονολογείται από τον 19ο αιώνα.

Macaron vs. Macaroon

Πολλοί συχνά μπερδεύουν τα macarons με τα macaroons. Ωστόσο, αυτά είναι δύο διαφορετικά γλυκά. Τα macaroons είναι αμυγδαλωτά μπισκότα, συνήθως με συνθετική γλυκαντική ουσία ή καρύδια, ενώ τα macarons είναι φίνα γαλλικά αμυγδαλένια μπισκότα.

Η μαγεία της δημιουργίας

Η δημιουργία των macarons απαιτεί τέχνη και αφοσίωση. Αν και η συνταγή φαίνεται απλή, η διαδικασία είναι περίπλοκη. Η μέση ασχολία με την οποία ασχολούνται οι ζαχαροπλάστες για να πετύχουν τον τέλειο συνδυασμό αφορά την ακρίβεια στο χρόνο ψησίματος, τη θερμοκρασία και τη διαδικασία παταγωγής. Η ικανότητα να δημιουργήσετε μια ισορροπημένη κρούστα και να διατηρήσετε το αφράτο εσωτερικό είναι το μυστικό για ένα τέλειο macaron.

Macarons παντού

Αν και η προέλευσή τους είναι γαλλική, τα macarons έχουν κερδίσει δημοφιλία παγκοσμίως. Από το Λονδίνο και την Νέα Υόρκη μέχρι το Σίδνεϊ και το Τόκιο, τα macarons είναι διαθέσιμα σε πολλές γωνιές του πλανήτη. Με ατέλειωτες ποικιλίες γεύσεων, αποτελούν το ιδανικό γλυκό για κάθε γευστική πρόκληση.

 

Print Friendly, PDF & Email

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο