Φιστίκι, ένας πλούσιος καρπός!

Το φιστίκι προέρχεται από τη Μέση Ανατολή. Κατά τη διάρκεια των αιώνων, έχει εξαπλωθεί γύρω από τη Μεσόγειο και την Καλιφόρνια.

Βρίσκεται σε πολλές αρχαίες συνταγές. Ο καρπός του έχει ένα πορφυρό δέρμα και μια γλυκιά πράσινη σάρκα που προστατεύονται από ένα κέλυφος. Τρώγεται ωμό ή ψητό, αλατισμένο ή όχι.

Αγορά

Το καλύτερο φιστίκι είναι σίγουρα του Ιράν, γιατί είναι ιδιαίτερα νόστιμο. Γνωστά είναι επίσης και τα ελληνικά φιστίκια Αιγίνης. Μπορείτε να τα αγοράσετε με ή χωρίς κέλυφος, ωμά ή ψημένα και αλατισμένα.

Για την ζαχαροπλαστική, προτιμούνται τα χωρίς κέλυφος φιστίκια ή σε πάστα, πουρέ φιστίκι συχνά συμπληρωμένο με σιρόπι γλυκόζης και χρωστική. Υπάρχει επίσης η σκόνη φιστικιού, λάδι, φιστίκι πέστο, λευκή σοκολάτα, ζάχαρη και το αποβουτυρωμένο γάλα με άρωμα φιστίκι.

  Χρήση

Τα φιστίκια καταναλώνονται συχνά ως συνοδευτικό σε ποτά, ωμά, ψημένα και αλατισμένα. Αλλά η χρήση τους στη μαγειρική είναι πολύ ευρύτερη: Σε terrines και πατέ, σε σάλτσες ή και στο κρέας. Μια κρούστα φιστίκι μπορεί να σκεπάσει ένα αρνί ή ένα κομμάτι σολομού για να ψηθεί.

Χρησιμοποιείται επίσης σε λουκάνικα και σε μορταδέλα. Στα γλυκά και σε είδη ζαχαροπλαστικής, το φιστίκι είναι επίσης χρησιμοποιείται ευρέως: σε μους και κρέμες, παγωτό, ganache, μαντολάτο, καραμέλες, σοκολάτες κ.λπ.

Αποθήκευση

Τα φιστίκια συντηρούνται σχεδόν 3 μήνες σε ένα αεροστεγές δοχείο μακριά από πηγές θερμότητας ή και στο ψυγείο. Η σκόνη φιστικιών διατηρεί επίσης σε ξηρό μέρος αλλά ταγγίζει γρήγορα.

 Ποικιλία

Το πράσινο Bronte φιστίκι (Pistacchio Verde di Bronte) είναι ένα νόστιμο και φημισμένο φιστίκι της Σικελίας, με Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης.

 Θρεπτική αξία

Όπως όλοι οι ξηροί καρποί, τα φιστίκια είναι πλούσια σε λιπαρά, πρωτεΐνες, φυτικές ίνες, μέταλλα όλων των ειδών, και βιταμίνη Β. Τα λιπαρά αποτελούνται κυρίως από ακόρεστα λιπαρά οξέα. Το φιστίκι περιέχει επίσης πολλές φυτοστερόλες και άλλα αντιοξειδωτικά.

Αυτός ο συνδυασμός των θρεπτικών συστατικών, δίνει τη δυνατότητα να μειώνεται η χοληστερόλη στο αίμα, όταν είναι πολύ υψηλή. Γι ‘αυτό είναι ένα εξαιρετικός καρπός για την υγεία, ειδικά όταν καταναλώνονται ωμά (όχι ψημένα ή αλατισμένα).

Τα φιστίκια και η υγεία του ανθρώπου

    Τα φιστίκια Αιγίνης είναι ξηροί καρποί πολύ ωφέλιμοι για τον ανθρώπινο οργανισμό επειδή έχουν πάρα πολλές χρήσιμες θρεπτικές ουσίες. Πολύ μεγάλη είναι η περιεκτικότητας τους σε βιταμίνες όπως είναι η νιασίνη και το φολλικό οξύ.

    Τα  φιστίκια κάνουν καλό στην καρδιά μας, καθώς περιέχουν έναν ιδανικό συνδυασμό συστατικών  που συμβάλλουν στη μείωση της χοληστερίνης και αποτρέπουν τη δημιουργία αρτηριοσκλήρυνσης. Τα συστατικά αυτά είναι οι φυτικές στερόλες, η βιταμίνη Β6, οι φυτικές ίνες  και τα αντιοξειδωτικά

    Είναι ξηροί καρποί με τις λιγότερες θερμίδες αφού μια χούφτα φιστικιών αποδίδει 170 θερμίδες, δηλαδή όσο δύο μικρά φρούτα.

    Περιέχουν τα λιγότερα λιπαρά σε σχέση με τους υπόλοιπους ξηρούς καρπούς, το μεγαλύτερο ποσοστό των οποίων είναι ωφέλιμα μονοακόρεστα λιπαρά οξέα.

    Περιέχουν μεγάλες ποσότητες αντιοξειδωτικών, τις περισσότερες από οποιονδήποτε άλλο ξηρό καρπό.

    Περιέχουν βιταμίνη Β6, η οποία είναι απαραίτητη για την καλή υγεία του οργανισμού και την καλή λειτουργία του μεταβολισμού μας.

    Αποτελούν την πλουσιότερη πηγή φυτικών ινών στους ξηρούς καρπούς. Οι φυτικές ίνες συμβάλλουν στην καλή λειτουργία του γαστρεντερικού μας συστήματος, στη μείωση της χοληστερίνης και στην καλύτερη ρύθμιση των επιπέδων του σακχάρου στο αίμα.

    Περιέχουν περισσότερες φυτικές στερόλες από κάθε άλλο ξηρό καρπό. Οι φυτικές στερόλες συμβάλλουν στη μείωση της χοληστερίνης, προστατεύοντας την καρδιά μας από την εμφάνιση καρδιαγγειακών νοσημάτων

    Περιέχουν μαγγάνιο και μαγνήσιο, απαραίτητα για την καλή λειτουργία του μεταβολισμού μας, και ωφελούν ιδιαίτερα σε άτομα με έντονη καθημερινή δραστηριότητα, όπως αθλητές, εργαζόμενοι, μαθητές κ.λπ

       

Η  εμπορία του φιστικιού Αιγίνης

Το 2006 η παγκόσμια παραγωγή φιστικιού Αιγίνης ήταν 382.000 μετρικοί τόνοι, εκ των οποίων το Ιράν παρήγαγε 190000 τόνους, οι ΗΠΑ 95.000 και η Τουρκία 90000 τόνους. Η συνολική παραγωγή των φιστικιών Αιγίνης στην Ελλάδα κυμαίνεται συνήθως στους 8000-10000 τόνους ετησίως.

Την περασμένη χρονιά ήταν μειωμένη λόγω κλιματολογικών συνθηκών ενώ  παρουσιάσθηκε ένα μεγάλο ποσοστό από κλειστά φιστίκια, που προήλθε από τις χαμηλές θερμοκρασίες της άνοιξης.

Σύμφωνα με στοιχεία με τα στοιχεία της Κλαδικής μελέτης για τους ξηρούς καρπούς (2009) η κατανάλωση ξηρών καρπών σημείωσε αύξηση την περίοδο, 1994-2008 με μέσο ρυθμό αύξησης 4,0%. Το 2008 τα φιστίκια Αιγίνης κάλυψαν το 12,2% της κατανάλωσης ξηρών καρπών στη χώρα μας. 

Το ύψος των εισαγωγών σε φιστίκια ανέρχεται περίπου σε 2,5-3000 τόνους με κυριότερη χώρα εισαγωγής τις ΗΠΑ, ενώ γίνονται εξαγωγές 1000-1300 τόνων ετησίως κυρίως σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Οι τιμές παραγωγού που επικρατούν στα ανοιχτά φιστίκια είναι 7,5 -10€ το κιλό, ενώ των κλειστών έχει 3-4€ το κιλό. Στην λιανική οι τιμές που επικρατούν είναι 13,5- 14€ το κιλό.  Υπολογίζεται ότι από ένα στρέμμα φιστικιών Αιγίνης η ακαθάριστη πρόσοδος είναι 1500-2000€/ στρέμμα δηλαδή μπορεί να δίνει 800-1300€ το στρέμμα καθαρό κέρδος..

Η φιστικιά καλλιεργείται σε πολλά μέρη της Ελλάδος και η εμπορία των καρπών γίνεται από συνεταιρισμούς αλλά και ιδιωτικές επιχειρήσεις ξηρών καρπών.

Ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Φιστικοπαραγωγών Αιγίνης περιλαμβάνει 350 μέλη με μία μέση συνολική παραγωγή που κυμαίνεται ανάλογα με την χρονιά από-200- 700 τόνους. Ο συνεταιρισμός αυτός το φιστίκι που παράγει είναι ΠΟΠ και πετυχαίνει πολύ καλές τιμές λόγω της τυποποίησης και συσκευασίας.

Ο Συνεταιρισμός Μαρκοπούλου επίσης παράγει και εμπορεύεται το φιστίκι σαν προιόν ΠΟΠ.

Ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Φιστικοπαραγωγών Φλώρινας εφαρμόζει αυστηρούς κανόνες από την παραλαβή μέχρι την εμπορία για να διασφαλίσει την καλή φήμη του προϊόντος.

Επίσης ο Συνεταιρισμός Μάκρης Φθιώτιδας είναι επίσης ένας δραστήριος συνεταιρισμός που δραστηριοποιείται στην παραγωγή και εμπορία του φιστικιού Αιγίνης σαν προιόν ΠΟΠ.

Επίσης στον τομέα της εμπορίας του φιστικιού Αιγίνης δραστηριοποιούνται και πολλές εμπορικές επιχειρήσεις εκ των οποίων οι περισσότερες είναι μικρές επιχειρήσεις.

Creme brulee pistachio

 

Print Friendly, PDF & Email

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο